Direktorka “Elektroprivrede RS“ (ERS) Branislava Milekić smatra da je ovo preduzeće u proteklih 10 godina uspješno snabdijevalo Brčko strujom po cijenama istim kao i za potrošače u RS, a da su problemi nastali kada je visoki predstavnik u BiH nametnuo zakone koji tretiraju ovu oblast.

Milekićeva je za “Fokus“ istakla da je rezultat nametanja zakona činjenica da će preduzeće „Komunalno“ iz Brčkog nabavljati električnu energiju od 1. jula po cijenama koje su za 38 odsto veće u odnosu na one po kojima je RS snabdijevala Brčko.

“Cijena struje iz ERS jeste 38 odsto manja od one koju naplaćuje Elektroprivreda BiH. Predvidjeli smo dovoljne količine struje za Brčko, tu energiju do danas nismo prodali“, naglasila je Milekićeva i istakla da je Vlada RS, kao većinski vlasnik ERS-a, do sada pokazivala dobru volju i odlučnost da snabdijeva Brčko dovoljnim količinama struje, pod istim uslovima kao potrošače u RS.

Direktorka ERS-a je podsjetila da je OHR nametnuo odluke da snabdijevanje strujom mora biti rađeno u razmjeru pola – pola, između ERS i Elektroprivrede BiH, te da je u decembru prošle godine ERS potpisao ugovor s Brčko distriktom o snabdijevanju strujom za prvih šest mjeseci ove godine.

„Prvih pola godine ERS je snabdijevala Brčko, po cijeni od 6,14 feniga po kilovat-času, bez troškova prenosa i pomoćnih usluga, odnosno 7,45 sa svim troškovima. Elektroprivreda BiH zaključila je sporazum s preduzećem `Komunalno` iz Brčkog po kojem je cijena bez troškova prenosa i pomoćnih usluga 8,47 feniga, a ukoliko se dodaju i ostali troškovi onda to iznosi 9,47 feniga“, navela je ona.

Milekićeva je dodala da je ERS početkom juna od preduzeća “Komunalno“ zatražio da se izjasni o produženju ugovora, kako je bilo i predviđeno ugovorom, a da je krajem tog mjeseca stigao odgovor da zbog izmjena zakona nisu u mogućnosti da nastave nabavljati električnu energiju od ERS-a.

“Kakvu će cijenu plaćati potrošači ne znamo, to ni ranije nismo znali, jer o distributivnim troškovima odlučuje `Komunalno`, ali u svakom slučaju neko će razliku u cijeni morati da plati“, navela je Milekićeva i istakla da su bile neopotrebne nametnute izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji i izmjene Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema u BiH.

Supervizor za Brčko distrikt Rafi Gregorijan izjavio je da će u distriktu u narednih šest mjeseci biti na snazi cijene električne energije koje važe u Federaciji BiH i najavio da će Arbitražnom tribunalu podnijeti žalbu protiv Vlade RS za neispunjavanje obaveza neophodnih za okončanje arbitraže

Ostavi poruku