Директорка “Електропривреде РС“ (ЕРС) Бранислава Милекић сматра да је ово предузеће у протеклих 10 година успјешно снабдијевало Брчко струјом по цијенама истим као и за потрошаче у РС, а да су проблеми настали када је високи представник у БиХ наметнуо законе који третирају ову област.

Милекићева је за “Фокус“ истакла да је резултат наметања закона чињеница да ће предузеће „Комунално“ из Брчког набављати електричну енергију од 1. јула по цијенама које су за 38 одсто веће у односу на оне по којима је РС снабдијевала Брчко.

“Цијена струје из ЕРС јесте 38 одсто мања од оне коју наплаћује Електропривреда БиХ. Предвидјели смо довољне количине струје за Брчко, ту енергију до данас нисмо продали“, нагласила је Милекићева и истакла да је Влада РС, као већински власник ЕРС-а, до сада показивала добру вољу и одлучност да снабдијева Брчко довољним количинама струје, под истим условима као потрошаче у РС.

Директорка ЕРС-а је подсјетила да је ОХР наметнуо одлуке да снабдијевање струјом мора бити рађено у размјеру пола – пола, између ЕРС и Електропривреде БиХ, те да је у децембру прошле године ЕРС потписао уговор с Брчко дистриктом о снабдијевању струјом за првих шест мјесеци ове године.

„Првих пола године ЕРС је снабдијевала Брчко, по цијени од 6,14 фенига по киловат-часу, без трошкова преноса и помоћних услуга, односно 7,45 са свим трошковима. Електропривреда БиХ закључила је споразум с предузећем `Комунално` из Брчког по којем је цијена без трошкова преноса и помоћних услуга 8,47 фенига, а уколико се додају и остали трошкови онда то износи 9,47 фенига“, навела је она.

Милекићева је додала да је ЕРС почетком јуна од предузећа “Комунално“ затражио да се изјасни о продужењу уговора, како је било и предвиђено уговором, а да је крајем тог мјесеца стигао одговор да због измјена закона нису у могућности да наставе набављати електричну енергију од ЕРС-а.

“Какву ће цијену плаћати потрошачи не знамо, то ни раније нисмо знали, јер о дистрибутивним трошковима одлучује `Комунално`, али у сваком случају неко ће разлику у цијени морати да плати“, навела је Милекићева и истакла да су биле неопотребне наметнуте измјене и допуне Закона о електричној енергији и измјене Закона о преносу, регулатору и оператору система у БиХ.

Супервизор за Брчко дистрикт Рафи Грегоријан изјавио је да ће у дистрикту у наредних шест мјесеци бити на снази цијене електричне енергије које важе у Федерацији БиХ и најавио да ће Арбитражном трибуналу поднијети жалбу против Владе РС за неиспуњавање обавеза неопходних за окончање арбитраже

Ostavi poruku