Naslovna Vijesti Manu Dibango na „Nišvilu“

Manu Dibango na „Nišvilu“

0

Afrička muzička legenda, saksofonista Manu Dibango, gostovaće na ovogodišnjem džez festivalu „Nišvil“, koji se održava od 12. do 15. avgusta.

Saksofonista iz Kameruna Manu Dibango sa svojim desetočlanim sastavom „Soul makosa geng“ (Soul Makossa Gang) nastupiće 14. avgusta kao jedna od glavnih zvezda tradicionalnog džez festivala „Nišvil“, saopštili su danas organizatori.

„Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom, Dibango je jedan od pionira afro bita, a njegov stil je originalna fuzija džeza, soula i tradicionalne afričke muzike“, saopštio je „Nišvil“.

Dibango je jedan od osnivača zairskog benda „Afrikan džez“ 1960. godine. U svetu se proslavio singlom „Soul Makossa“ iz 1972. godine, koji se svrstava među prve disko hitove, i uticao je na izvođače poput Majkla Džeksona, „Fjudžiz“ i Rijane.

„Dibango je objavio pedesetak albuma, a osim saksofona, svira i vibrafon i marimbu, kao i različite afričke udaraljke. Pre šest godina je proglašen ‘Umetnikom mira UNESKO'“, saopštio je „Nišvil“.

Dibango je poslednjih decenija državljanin Francuske, a njegov dolazak na „Nišvil“, koji će biti održan u Nišu od 12. do 15. avgusta, pomogli su ambasada Francuske i Francuski kulturni centar.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version