Афричка музичка легенда, саксофониста Ману Дибанго, гостоваће на овогодишњем џез фестивалу „Нишвил“, који се одржава од 12. до 15. августа.

Саксофониста из Камеруна Ману Дибанго са својим десеточланим саставом „Соул макоса генг“ (Soul Makossa Gang) наступиће 14. августа као једна од главних звезда традиционалног џез фестивала „Нишвил“, саопштили су данас организатори.

„Заједно са Фелом Кутијем и Хју Масекелом, Дибанго је један од пионира афро бита, а његов стил је оригинална фузија џеза, соула и традиционалне афричке музике“, саопштио је „Нишвил“.

Дибанго је један од оснивача заирског бенда „Африкан џез“ 1960. године. У свету се прославио синглом „Soul Makossa“ из 1972. године, који се сврстава међу прве диско хитове, и утицао је на извођаче попут Мајкла Џексона, „Фјуџиз“ и Ријане.

„Дибанго је објавио педесетак албума, а осим саксофона, свира и вибрафон и маримбу, као и различите афричке удараљке. Пре шест година је проглашен ‘Уметником мира УНЕСКО'“, саопштио је „Нишвил“.

Дибанго је последњих деценија држављанин Француске, а његов долазак на „Нишвил“, који ће бити одржан у Нишу од 12. до 15. августа, помогли су амбасада Француске и Француски културни центар.

Leave a Reply