Френк Фенер, познати аустралијски микробиолог, тврди да постоји велика могућност да за само један век Земља остане без људи, јер ће тешко преживети „експлозију“ свог раста и „разуларену“ потрошњу.

Аустралијски научник Френк Фенер, познат по томе што је допринео искорењивању вариоле, сматра да постоји велика могућност да се људска врста угаси за стотинак година.

Фенер (95), члан Аустралијске академије наука и уважени професор микробилогије на Аустралијском националном универзитету, оцењује да људи неће бити у стању да преживе „експлозију“ свог раста, ни „разуларену“ потрошњу, пренели су аустралијски медији.

„Људска врста ће се угасити. Оно што сада радимо да то спречимо је без значаја пошто је сувише касно“, изјавио је Фенер, додавши да ће исту судбину доживети многе животињске врсте.

Данас на свету има 6,8 милијарди људи, а већ идуће године тај број ће бити већи од седам милијарди. Ексцесивна потрошња одређених популација, пре свега у богатим земљама, доводи до климатског загревања које је, по Фенеровом мишљењу тек на свом почетку, али са већ веома видљивим последицама.

Неки научници сматрају да је са индустријском револуцијом људска врста ушла у антропоцено доба. Њене последице по Земљу могу се поредити са оним из леденог доба или са сударом са неком кометом.

Међутим, има и научника који су веће оптимисте. Фенеров колега, имунолог Стивен Бојден, који се бави хуманом екологијом, каже да је Фенер можда у праву, али да има научника који се надају да ће људи постати свесни ситуације и да ће успети да обаве потребне промене у понашању.

Фенер остаје при свом ставу, али истиче да не жели да каже превише, пошто има оних који се труде да промене ствари. Његов је закључак да ће деца данашњих генерација у сваком случају бити суочена са много тежим светом.

Ostavi poruku