Коаутор књиге “Сребреница: деконструкција једног виртуелног геноцида“ Стефан Каргановић тврди да је званична верзија о Сребреници „блеф“ и превара у којој су чак и посмртни остаци жртава лажним приказивањем претворени у виртуелне доказе, јер не служе утврђивању стварности него учвршћивању илузије.

Каргановић је рекао је да су два поглавља овог дјела посвећена злоупотреби форензичких доказа у “квазијуристичке сврхе“, а да је коаутор доктор Љубомир Симић извршио анализу обимне форензичке документације Хашког тужилаштва која обухвата око 30 000 страница.

Према његовим ријечима, форензички докази, једини материјални доказ о томе шта се догодило у Сребреници, не подупиру закључке Хашког трибунала и других међународних фактора и институција.

Каргановић је рекао новинарима у Бањалуци да се у књизи кориштене и изјаве преживјелих муслиманских бораца 28. дивизије која се у колони повлачила из сребреничке енклаве према Тузли 11. на 12. јули 1995. године. Из те грађе, додао је, јасно је да је то била наоружана колона, а по међународном праву колона наоружаних људи представља легитиман војни циљ.

„Дакле, према међународном праву, ту нема никаквог кривичног дјела и Војска Републике Српске је била потпуно у праву да користи средства која су јој била на располагању у односу на муслиманску колону“, рекао је Каргановић и додао да је колона наоружаних муслимана 28. дивизије имала огромне губитке, што је документовано у овој књизи, према аутентичним исказима људи који су били у тој колони.

На питање да ли очекује да ова књига може промијенити мишљење о Сребреници, Каргановић је одговорио потврдно, подсјећајући да је парламент Канаде на приједлог канадског премијера одлучио да не усвоји резолуцију о Сребреници прије 11. јула и најавио да, и због те чињенице, ускоро слиједи објављивање ове књиге на енглеском језику.

„Сматрамо да је то врло добар корак канадских власти, али према нашим информацијама, у септембру ће бити покушаја да се то питање поново стави на дневни ред. Зато ова књига може добро да дође у свеобухватном сагледавању проблематике Сребренице“, рекао је Каргановић, који је предсједник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“.

Објашњавајући зашто су одлучили да прво издање књиге буде штампано на српском језику, када је издавач „Историјски пројекат Сребреница“ планирао да то буде на енглеском језику, Каргановић је рекао да се то догодило након дебате у Скупштини Србије у вези са Декларацијом о Сребреници.

„Тада смо одлучили да је Србима са ове, али и са оне стране Дрине, најпотребније да сазнају нешто више о Сребреници. Искерено, био сам шокиран незнањем посланика Скупштине Србије у вези са догађајима у Сребреници и око ње у јулу 1995. године“, рекао је Каргановић.

У Бањалуци је данас промовисана књига „Сребреница: деконструкција једног виртуелног геноцида“ аутора Стефана Каргановића и Љубише Симића о сазнањима у вези са догађајима у Сребреници јула 1995. године до којих је дошао експертски тим невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“.

Осим аутора, на промоцији су говорили декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић, професор на Правном факултету и бивши предсједник РС Никола Поплашен, те виши научни сарадник у Академији наука Руске Федерације у Москви Михаил Јамбаев.

Књига „Сребреница: деконструкција једног виртуелног геноцида“ објављена је ових дана у Београду и издању Фонда „Историјски пројекат Сребреница“ из Холандије. Рецензент је виши научни сарадник за историјске науке у Институту за славистику Руске академије наука Пјотр Ахмедович Искендеров.

Ostavi poruku