Насловна Вијести Караџић се није мијешао у постављање кадрова

Караџић се није мијешао у постављање кадрова

0

Свједок Хашког трибунала Момчило Мандић изјавио је данас да 1992. године Радован Караџић није вршио притисак на избор кадрова у Министарству унутрашњих послова, већ да је, заправо, „од људи са терена вршен притисак“ на тадашњег предсједника Републике Српске да постави одређене особе.

Мандић је на суђењу Караџићу изјавио да је потврда тога и пресретнути разговор између њих двојице, који је данас емитовало Тужилаштво. Мандић и Караџић тада су говорили о Чеди Кљајићу, против чијег је постављења била Странка демокатске акције (СДА), а Караџић у разговору наглашава да „неће СДА да смењује људе из Српске демократске странке (СДС) и говори о томе како су „нешто з……и у Дрвару“.

„То потврђује моје тврдње да је са терена ишао притисак на Радована Караџића. Како би он знао за кадрове у Дрвару, да му тамошњи СДС за њих није рекао?“, упитао је Мандић, од кога је тужилац Ален Тигер очекивао да поврди изјаву са свједочења бившим полицијским званичницима РС Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, да је „Караџић волио да се мијеша у кадровска питања и увијек желио да буде директно упућен у њих“.

Мандић је тражио да му се предочи контекст свједочења, остајући при тврдњи да су „шефови локалних странака вршили притисак на лидера странке Караџића“, а да је он интервенисао кад нису могли да ријеше проблем и то су радиле све три стране.

Мандића је тужилац испитивао о тензијама које су прије рата настале између водећих српских, хрватских и муслиманских странака у вези са кадровима које су оне подржавале.

На тужиочево питање да ли је „сугерисао да се ухапсе и Караџић и Алија Изетбеговић како би се уклониле тензије“, Мандић је испричао да је то прије рата био приједлог некадашњег министра полиције БиХ Алије Делимустафића.

„Било је то гласно размишљање, јер нисмо могли да опстанемо од притисака. Више је то била досјетка, него озбиљно размишљање, а полтрони са обје стране су отишли да то пренесу предсједницима странака“, рекао је Мандић.

Тужилац је Мандића питао да ли су и други функционери СДС-а дијелили ставове Воје Купрешанина, који је изјавио да је „српски простор угрожен и да треба спријечити Муслимане да се усељавају“.

Мандић је одговорио да је таквих десничара било, као што их има у парламенту сваке државе, да он ту изјаву осуђује као изразито десничарску и да се тако није говорило на сједницама Владе РС.

Тужилаштво је емитовало и дио Караџићевог говора из августа 1994. године, када је говорио о томе да је прошло 600 година од губитка српске државе и да 200 година траје Карађорђев устанак за њено враћање.

Мандић је указао да је 1993. и 1994. године био у Београду и да не може да говори о стварима које није видио. Према ријечима заступника оптужбе, Тужилаштво настоји да истражи каква су осјећања исказивана и настојаће да то ради у овом предмету.

Мандића је, на основу обавезујућег налога, на свједочење позвало Тужилаштво, а вијеће је прихватило његову молбу да буде свједок вијећа, јер је он годинама био под истагом као наводни помагач у скривању Караџића.

Мандићево свједочење наставља се у понедјељак, 5. јула.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version