Насловна Босна и Херцеговина Забринутост, јер нема напретка

Забринутост, јер нема напретка

0

правни одбор Савјета за провођење мира (УО ПИК) изразио је забринутост јер од посљедњег састанка у фебруару није било напретка у постизању релевантних циљева за транзицију ОХР-а и апеловао на органе власти да обезбиједе испуњавање пет циљева и да раде на убрзаном напретку.

„Земље чланице УО ПИК-а из ЕУ истакле су још једном да ЕУ неће бити у могућности размотрити пријаву БиХ за чланство у ЕУ све док се не донесе одлука о транзицији ОХР-а у ојачано присуство ЕУ“, наводи се између осталог у коминикеу објављеном након дводневног засједања УО ПИК-а у Сарајеву.

Политички директори су изразили забринутост у вези са кашњењем у усклађивању Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима, у складу са пресудом Европског суда за људска права у предмету Сејдић и Финци против БиХ.

ПИК је у коминикеу апеловао на органе власти БиХ да испуне ову обавезу која проистиче из међународног права и истакао да БиХ тренутно крши Европску конвенцију о људским правима, Споразум о стабилизацији и придруживању и Привремени споразум.

Иако уставне промјене нису дио циљева и услова за затварање ОХР-а, УО ПИК-а је увјерен да су ова и друге уставне промјене које би се постигле у складу са Дејтонским мировним споразумом неопходне да би демократски принципи били у потпуности испоштовани, те да би се побољшала ефикасност и функционалност институција БиХ и испунили будући предуслови за евроатланске интеграције.

На сједници су настављени разговори и о изгледима за транзицију ОХР-а у ојачано присуство ЕУ у БиХ, те још једном поновљено да транзиција остаје циљ када буде испуњено пет циљева и два услова потребних за затварање ОХР-а.

Управни одбор ПИК-а поздравио је напоре које су земље у региону предузеле као одговор на болна питања из трагичне прошлости БиХ и недавне охрабрујуће посјете и контакте лидера сусједних земаља.

Поздрављен је и напредак постигнут у вези са одлуком о покретној војној имовини и даљим обавезама БиХ у вези с учествовањем у међународним војним операцијама, међутим УО ПИК-а апелује на органе власти да без одлагања уклоне препреке за почетак уништења вишка наоружања и муниције.

Земље чланице НАТО-а и Јапан поздравиле су одлуку Алијансе из априла да БиХ може почети са Акционим планом за чланство у НАТО (МАП) када се сва непокретна војна имовина за коју је утврђено да је потребна за одбрамбене сврхе у будућности, региструје као имовина БиХ коју ће користити Министарство одбране БиХ и апеловали су на органе власти БиХ да испоштују тај услов.

УО ПИК-а подсјетио је да је рјешавање питања војне имовине истовремено и један од циљева које је потребно испунити за затварање ОХР-а.

Политички директори су апеловали на све органе власти БиХ, посебно у Федерацију БиХ, да се придржавају својих обавеза према стендбај-аранжману са Међународним монетарним фондом и зајму Свјетске банке за развојну политику.

Управни одбор ПИК-а је позвао органе власти БиХ да обезбиједе да државни буџет за 2011. годину буде утврђен у обиму који осигурава ефикасно и успјешно функционисање институција на државном нивоу.

У коминикеу се апелује на све политичке странке и лидере да предизборну кампању у оквиру предстојећих општих избора у октобру воде окрећући се ка будућности, на конструктиван и одговоран начин, те да се уздрже од кориштења реторике и предузимања радњи које, посебно током изборне године, воде ка подјели и могу додатно погоршати политичку атмосферу и угрозити свеукупни напредак БиХ, укључујући и њено напредовање ка потпуној интеграцији у евроатланске институције.

Управни одбор је апеловао на органе власти БиХ да обезбједе потпуну подршку Централној изборној комисији БиХ како би се осигурало провођење слободних и фер општих избора планираних за 3. октобар.

Наредна сједница политичких директора Управног одбора ПИК-а биће одржана у Сарајеву 30. новембра и 1. децембра.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version