Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine. Za Prijedlog zakona koji je pripremila privremena parlamentarna komisija glasalo je 19 poslanika, 12 je bilo protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Poslanici nisu prihvatili nijedan od 16 obnovljenih amandmana koji su uložili Klub SNSD-a, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, nezavisni poslanik Momčilo Novaković i poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Remzija Kadrić.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, u narednom periodu treba da prođe i proceduru u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD je uložio amandman na član 48 Prijedloga zakona kojim se predviđa da se rezultati popisa iz 1991. godine primjenjuju do potpune implementacije Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ova stranka traži da se u zakonu o popisu stanovništva precizira ko će, pod kojim uslovima i kada objaviti da je završen Aneks sedam, odnosno povratak izbjeglih i raseljenih.

Uz sva obavezna popisna pitanja koja propisuje Evrostat, Zakon o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH da se na dobrovoljnoj bazi izjasne o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

Predviđeno je da popisni podaci budu prikupljani u Istočom Sarajevu, a pitanje popisa dijapore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa rezidentnog stanovnišva.

Ostavi poruku