Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је на данашњој сједници Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године. За Приједлог закона који је припремила привремена парламентарна комисија гласало је 19 посланика, 12 је било против, док су четири посланика била уздржана.

Посланици нису прихватили ниједан од 16 обновљених амандмана који су уложили Клуб СНСД-а, замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић, независни посланик Момчило Новаковић и посланици Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић и Ремзија Кадрић.

Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, у наредном периоду треба да прође и процедуру у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

СНСД је уложио амандман на члан 48 Приједлога закона којим се предвиђа да се резултати пописа из 1991. године примјењују до потпуне имплементације Анекса седам Дејтонског мировног споразума.

Ова странка тражи да се у закону о попису становништва прецизира ко ће, под којим условима и када објавити да је завршен Анекс седам, односно повратак избјеглих и расељених.

Уз сва обавезна пописна питања која прописује Евростат, Закон о попису становништва омогућава становницима БиХ да се на добровољној бази изјасне о етничкој и вјерској припадности, те о језику.

Предвиђено је да пописни подаци буду прикупљани у Источом Сарајеву, а питање пописа дијапоре ријешено је тако што ће попис ове категорије становништва бити проведен одвојено од пописа резидентног становнишва.

Leave a Reply