Naslovna Vijesti Prodat „novčić“ prečnika pola metra

Prodat „novčić“ prečnika pola metra

0

Najveća zlatna kovanica na svetu, prečnika više od pola metra, teška 100 kilograma, prodata je na aukciji u Austriji za 3,27 miliona evra.

Na aukciji austrijske kuće „Doroteum“ u Beču, španska kompanija za trgovinu dragocenim metalima „Oro direct“ kupila je za 3,27 miliona evra najveći kovani „novčić“ na svetu.

Reč je o jednoj od samo pet kovanica „Javorov list“, koje su pre tri godina izrađene u Kraljevskoj kanadskoj kovnici novca, a nominalna vrednost im je po milion dolara!

„Novčić“ prečnika 53 i debljine tri centimetra, težak je sto kilograma, a napravljen od zlata čija je čistoća 99,9999 odsto.

Kompanija iz Madrida je bila i jedini ponuđač, a u samoj sali bilo je više novinara nego potencijalnih kupaca.

Što se prodavca tiče, radi se o austrijskoj investicionoj grupi „AVV invest“, koja je bila prinuđena na taj korak nakon što su njen vlasnik i izvršni direktor uhapšeni pod sumnjom da su izvršili prevaru.

Cena od skoro četiri miliona dolara postignuta je, pre svega, zbog sve veće cene zlata na svetskom tržištu u vreme velike ekonomske krize.

Inače, kanadska kovnica je ovoliku „paru“ napravila da bi se pohvalila svojim proizvodnim mogućnostima i da bi otela Ginisovu titulu austrijskoj kovnici koja je 2004. napravila 15 novčića nominalne vrednosti 100.000 evra, težine 31,1 kilogram.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version