Највећа златна кованица на свету, пречника више од пола метра, тешка 100 килограма, продата је на аукцији у Аустрији за 3,27 милиона евра.

На аукцији аустријске куће „Доротеум“ у Бечу, шпанска компанија за трговину драгоценим металима „Oro direct“ купила је за 3,27 милиона евра највећи ковани „новчић“ на свету.

Реч је о једној од само пет кованица „Јаворов лист“, које су пре три година израђене у Краљевској канадској ковници новца, а номинална вредност им је по милион долара!

„Новчић“ пречника 53 и дебљине три центиметра, тежак је сто килограма, а направљен од злата чија је чистоћа 99,9999 одсто.

Компанија из Мадрида je била и једини понуђач, а у самој сали било je више новинара него потенцијалних купаца.

Што се продавца тиче, ради се о аустријској инвестиционој групи „АВВ invest“, која је била принуђена на тај корак након што су њен власник и извршни директор ухапшени под сумњом да су извршили превару.

Цена од скоро четири милиона долара постигнута је, пре свега, због све веће цене злата на светском тржишту у време велике економске кризе.

Иначе, канадска ковница је оволику „пару“ направила да би се похвалила својим производним могућностима и да би отела Гинисову титулу аустријској ковници која је 2004. направила 15 новчића номиналне вредности 100.000 евра, тежине 31,1 килограм.

Ostavi poruku