Naslovna Vijesti Potvrda da su počinjeni zločini nad Srbima

Potvrda da su počinjeni zločini nad Srbima

0

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS i Saveza logoraša RS pozdravili su današnju odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je bivšem komandantu Glavnog štaba Armije BiH Rasimu Deliću potvrđena prvostepena presuda od tri godine zatvora čime je, kako su naglasili, potvrđeno da su nad Srbima u proteklom ratu u BiH počinjeni stravični zločini.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je ovom presudom konačno potvrđeno da su počinjeni stravični zločini nad Srbima u BiH i da je sada neophodno procesuirati neposredne izvršioce i nižerangirane nalogodavce po komandnoj odgovornosti.

„Nismo zadovoljni visinom izrečene kazne za Delića, ako se ima u vidu način i obim izvršenog zločina nad Srbima i sada je na redu Tužilaštvo BiH da nastavi sa istragama i daljim procesuiranjem“, istakao je Mitrović.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je Srni da potvrda prvotepene presude Rasimu Deliću u Haškom tribunalu govori o tome da se zločin nad Srbima desio, čime su samo potvrđena ranija saznanja i argumentacija koje BORS ima u tom slučaju.

„U najmanju ruku bilo bi korektno očekivati da se na osnovu ove potvrđene presude proširi lista odgovornih na niže potčinjene i pretpostavljene u komandnom lancu bivše Armije BiH i da ta lica odgovaraju za počinjene zločine pred pravosudnim institucijama BiH“, istakao je Ćurguz.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je Srni da najnovija presuda Haškog tribunala Rasimu Deliću samo potvrđuje sva ranija uvjeravanja Saveza da je Haški tribunal politički sud, a ne sud pravde.

„Haški tribunal donosi blage presude protiv muslimanskog vojnog rukovodstva iako je dokazano da je na strani Armije BiH ratovalo više od 12 000 mudžahedina koji su počinili stravične zločine nad Srbima, a isti aršin je primijenio Haški tribunal i u slučaju Nasera Orića čije su jedinice zvjerski izmasakrirale više od 3 500 Srba“, nagasio je Dukić.

On je zaključio da „nema pomirenja, suživota i države BiH sve dok se ne dođe do istine i pravde“.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo je danas odluku o obustavljanju postupka protiv preminulog bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića i potvrdilo prvostepenu presudu od tri godine zatvora kao obavezujuću.

Delić je preminuo 16. aprila u Sarajevu gdje je bio pušten na privremenu slobodu do donošenja presude po žalbi. Odbrana je 21. aprila, u ime Delićevog sina, predala zahtjev da se postupak nastavi, a nastavak je tražilo i Tužilaštvo, s tim što je povuklo žalbu na visinu kazne, odnosno zahtjev da se ona poveća na sedam godina.

Pretresno vijeće proglasilo je Delića krivim po osnovu odgovornosti nadređenog za zločine koje su pripadnici Armije BiH, jedinice „El Mudžahid“, počinili nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u Livadama i logoru Kamenica, kod Zavidovića u julu i avgustu 1995. godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version