Представници Борачке организације Републике Српске /БОРС/, Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС и Савеза логораша РС поздравили су данашњу одлуку Жалбеног вијећа Хашког трибунала којом је бившем команданту Главног штаба Армије БиХ Расиму Делићу потврђена првостепена пресуда од три године затвора чиме је, како су нагласили, потврђено да су над Србима у протеклом рату у БиХ почињени стравични злочини.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је Срни да је овом пресудом коначно потврђено да су почињени стравични злочини над Србима у БиХ и да је сада неопходно процесуирати непосредне извршиоце и нижерангиране налогодавце по командној одговорности.

„Нисмо задовољни висином изречене казне за Делића, ако се има у виду начин и обим извршеног злочина над Србима и сада је на реду Тужилаштво БиХ да настави са истрагама и даљим процесуирањем“, истакао је Митровић.

Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз рекао је Срни да потврда првотепене пресуде Расиму Делићу у Хашком трибуналу говори о томе да се злочин над Србима десио, чиме су само потврђена ранија сазнања и аргументација које БОРС има у том случају.

„У најмању руку било би коректно очекивати да се на основу ове потврђене пресуде прошири листа одговорних на ниже потчињене и претпостављене у командном ланцу бивше Армије БиХ и да та лица одговарају за почињене злочине пред правосудним институцијама БиХ“, истакао је Ћургуз.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је Срни да најновија пресуда Хашког трибунала Расиму Делићу само потврђује сва ранија увјеравања Савеза да је Хашки трибунал политички суд, а не суд правде.

„Хашки трибунал доноси благе пресуде против муслиманског војног руководства иако је доказано да је на страни Армије БиХ ратовало више од 12 000 муџахедина који су починили стравичне злочине над Србима, а исти аршин је примијенио Хашки трибунал и у случају Насера Орића чије су јединице звјерски измасакрирале више од 3 500 Срба“, нагасио је Дукић.

Он је закључио да „нема помирења, суживота и државе БиХ све док се не дође до истине и правде“.

Жалбено вијеће Хашког трибунала донијело је данас одлуку о обустављању поступка против преминулог бившег команданта Главног штаба Армије БиХ Расима Делића и потврдило првостепену пресуду од три године затвора као обавезујућу.

Делић је преминуо 16. априла у Сарајеву гдје је био пуштен на привремену слободу до доношења пресуде по жалби. Одбрана је 21. априла, у име Делићевог сина, предала захтјев да се поступак настави, а наставак је тражило и Тужилаштво, с тим што је повукло жалбу на висину казне, односно захтјев да се она повећа на седам година.

Претресно вијеће прогласило је Делића кривим по основу одговорности надређеног за злочине које су припадници Армије БиХ, јединице „Ел Муџахид“, починили над заробљеним припадницима Војске Републике Српске у Ливадама и логору Каменица, код Завидовића у јулу и августу 1995. године.

Ostavi poruku