U bijeljinskom Okružnom sudu danas počinje suđenje Husi Salihbegoviću i Ibri Jakuboviću iz Moćevića, u opštini Srebrenica, koji su optuženi za ratni zločin protiv srpskih civila na području ove opštine 1992. godine.

Protiv Salihbegovića, nastanjenog u Tuzli i Jakubovića nastanjenog u mjestu Gornja Zimča, kod Visokog, optužnicu je podiglo Okružno tužilaštvo Bijeljina, jer su 27. juna 1992. godine u selu Ratkovići ubili Stojana Stevanovića, rođenog 1939. godine.

Oni su Stevanoviću prerezali vrat, nanijeli mu više uboda nožem po tijelu, a potom mu odsjekli polni organ i stavili mu ga u usta, usljed čega je preminuo na licu mjesta, navodi se u optužnici.

Salihbegovića i Jakupovića optužnica tereti da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici takozvane Teritorijalne odbrane Srebrenica, izvršili oružani napad na selo Ratkovići (Gornji i Donji) sa zaseocima Brađevina, Magudovići, Vraneševići, Ruljevići, Polimci, Kaludra, Dvorišta, Dučići, Račići s ciljem ubistava i protjerivanja civilnog stanovništva srpske nacionalnosti.

Suđenje je trebalo da počne 23. juna, ali zbog poplava i odsječenih puteva, optuženi nisu mogli da budu dovedeni iz Tuzle, rečeno je Srni u Okružnom tužilaštvu.

Okružni sud je ovu optužnicu potvrdio 27. novembra 2009. godine.

Ostavi poruku