У бијељинском Окружном суду данас почиње суђење Хуси Салихбеговићу и Ибри Јакубовићу из Моћевића, у општини Сребреница, који су оптужени за ратни злочин против српских цивила на подручју ове општине 1992. године.

Против Салихбеговића, настањеног у Тузли и Јакубовића настањеног у мјесту Горња Зимча, код Високог, оптужницу је подигло Окружно тужилаштво Бијељина, јер су 27. јуна 1992. године у селу Ратковићи убили Стојана Стевановића, рођеног 1939. године.

Они су Стевановићу пререзали врат, нанијели му више убода ножем по тијелу, а потом му одсјекли полни орган и ставили му га у уста, усљед чега је преминуо на лицу мјеста, наводи се у оптужници.

Салихбеговића и Јакуповића оптужница терети да су за вријеме оружаног сукоба у БиХ, као припадници такозване Територијалне одбране Сребреница, извршили оружани напад на село Ратковићи (Горњи и Доњи) са засеоцима Брађевина, Магудовићи, Вранешевићи, Руљевићи, Полимци, Калудра, Дворишта, Дучићи, Рачићи с циљем убистава и протјеривања цивилног становништва српске националности.

Суђење је требало да почне 23. јуна, али због поплава и одсјечених путева, оптужени нису могли да буду доведени из Тузле, речено је Срни у Окружном тужилаштву.

Окружни суд је ову оптужницу потврдио 27. новембра 2009. године.

Ostavi poruku