Paljenjem svijeća i parastosom u Brežanima danas je odata počast i obilježeno 18 godina od stradanja 32 srpska civila i vojnika iz ovog, do tada najvećeg, srebreničkog srpskog sela.

Osim preživjelih članova porodica i mještana, cvijeće pored spomenika koji su podigli stanovnici Brežana kao znak sjećanja i zahvalnosti nastradalima, položile su delegacije boračkih organizacija iz Srebrenice i Bratunca, Mjesne boračke organizacije iz Skelana i delegacija srpskih članova opštinske vlasti u Srebrenici.

U zoru na današnji dan prije 18 godina jake muslimanske snage iz Srebrenice i velikih okolnih muslimanskih sela napale su Brežane i počinile masakr nad srpskim stanovništvom, isto kao što su napadale ostala sela oko Srebrenice i Bratunca.

Ratni vojni invalid Milorad Marjanović, jedan od mještana koji je preživio napad na Brežane, rekao je Srni da je selo bilo opkoljeno i da je pucnjava krenula sa svih strana.

„Urlali su i ubijali sve što su stigli. Srećom, pod okriljem noći i jutarnje magle neki mještani su uspjeli pobjeći u okolne šumarke i zahvaljujući poznavanju terena sakriti se negdje u selu gdje ih nisu pronašli. Tako su vidjeli ko je ubijao nedužno stanovništvo, mučio i masakrirao one koji su se predali, među kojima je najviše bilo civila“, navodi Marjanović.

Preživjeli očevici pričaju da su zarobljeni mučeni, masakrirani, spaljivani i umirali u najvećim mukama.

Dostana i gluvonijema Krstina Lazić 18 godina nakon stradanja još se vode kao nestale.

Brežani, kao i ostala sela u Podrinju u koja su upale muslimanske snage, u potpunosti je opljačkano i popaljeno, a više od dvije trećine kuća još nije obnovljeno. Od oko 500 nekadašnjih stanovnika u Brežanima živi samo njih pedesetak.

Za zločin u Brežanima, kao i za mnoge druge počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, niko nije odgovarao ni nakon 18 godina, a porodice ubijenih još se nadaju i očekuju da će počinioci zločina izaći pred lice pravde.

Predsjednik srebreničke Boračke organizacije Gojko Simić rekao je da se neće odustati od istine i pravde, te da će sudovi u BiH morati nekada da potvrde da je na području Srebrenice stradao i srpski narod. „Mi želimo da se sazna istina o svim, pa i velikim srpskim staradanjima i da svi zločinci odgovaraju. Vjerujemo da je, iako spora, pravda dostižna, i da će sudovi potvrditi veliko srpsko stradanje na ovim prostorima, za šta će neko morati da odgovara“, izjavio je Simić.

Ostavi poruku