SHARE

У Суду БиХ данас би требало да буде одржано ново рочиште по тужби коју су Јеремија и Александар Старовлах поднијели против БиХ за накнаду штете, након што су их припадници СФОР-а брутално претукли 1. априла 2004. године у Парохијском дому на Палама.

За данас је најављено свједочење вјештака медицинске струке доктора Фарука Куленовића и Жарка Савића, који су изјаве требало да дају на рочишту одржаном 17. маја. Њихово свједочење је одгођено пошто се нису могли изјаснити о умањењу радне способности Старовлаха.

Адвокат Старовлаха Милко Пуцар за данашње рочиште затражио је и вјештачење доктора Јелице Којовић из Бањалуке.

Помоћник министра правде Републике Српске /РС/ Никола Ковачевић изјавио је на претходном рочишту да је правни представник СФОР-а одбацио жалбу свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра за накнаду штете.

Он је навео да су се Старовласи у писаном облику обратили Арбитражном суду за питања Техничког споразума између БиХ и СФОР-а, односно њему лично као судији тог суда, напомињући да њихов предмет није ишао у редовну процедуру, односно није био на Комисији за рјешавање по жалбама, нити је доспио до Арбитражног суда.

Ковачевић је нагласио да као правник сматра да је, према Техничком споразуму, ово питање морало да дође на Комисију и Арбитражни суд, чије су одлуке коначне и обавезујуће.

Према његовим ријечима, о случају Старовлаха обавијештена је Влада РС, која је донијела закључак да Министарство правде РС путем надлежних органа БиХ интервенише да овај случај буде ријешен дипломатским путем.

“Тај закључак је достављен Министарству правде БиХ, које је тај акт доставило Министарству иностраних послова БиХ. Тај случај није ријешен дипломатским путем и ево нашао се на Суду БиХ”, констатовао је Ковачевић.

На прошлом рочишту свједочио је вјештак финансијске струке Милимир Гутић, који је на основу званичних докумената Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, Основне школе “Пале” и из судског списа, изнио податке о материјалној штети коју је претрпио Александар Старовлах, односно колику је накнаду примао на основу боловања и колику је требало да прима плату, колики је новчани износ за туђу његу и помоћ у РС и камате на основу досадашњих трошкова лијечења Старовлаха.

Помоћник правобраниоца БиХ Нађа Хозић уложила је генерални приговор на Гутићево вјештачење, наводећи да је непотпуно и да није засновано на доказима.

Адвокат Пуцар рекао је да до сада постоје докази да су Старовласи за лијечење потрошили око 63.000 КМ и да се углавном ради о трошковима боравка у бањама и за помагала, али да се и остали трошкови могу утврдити на основу слободне судијске процјене.

Почетак рочишта предвиђен је за 12.00 часова.

SHARE

Оставите одговор