SHARE

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић рекао је данас да је штета од поплава и града који су захватили већи дио Семберије вишемилионска, иако још није потпуно процијењена, те да ће општина издвојити најмање пола милиона КМ и да од Владе Републике Српске очекују већу помоћ од 20 милиона КМ одобрених за подручја погођена непогодама.

“Радимо процјену дио по дио. Процијенили смо штету на путевима и она износи око 50.000 КМ. Наћи ћемо начина да обезбиједимо та средства”, рекао је Мићић, обраћајући се одборницима Скупштине општине који су разматрали на ванредној сједници прикупљене информације након поплава и града.

Начелник општине је нагласио да је приоритет да се обезбиједи 20-ак породица које су изашле из својих кућа.

Он је додао да је мјере будућег дјеловања одређене у три правца, први је дезинфекција, други процјена штете од инфраструктуре до пољопривредног произвођача, а трећи поправка и осавремењивање институција како неке нове поплаве не би направиле овакву штету, прочишћавање канала и завршетак планираних канала.

Мићић је додао да ће општина издвојити дио средстава из буџетске резерве за тај посао, дио средстава ће из аграрног фонда преусмјерити, а очекује да ће добити већу помоћ од Владе РС од 20 милиона КМ обезбијеђених за угрожене општине.

“Буџетске резерве нису велике и износе стотињак хиљада КМ. Из аграрног фонда издвојићемо 30.000 до 40.000. Из доприноса за воде, које је на посебном рачуну и треба нам сагласност Министарства за пољопривреду, ћемо издвојити још око 100.000 КМ, тако да ће најмање пола милиона КМ бити издвојено за ову прву помоћ”, рекао је Мићић.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Јања Хусо Зечкановић рекао је да је Јања претрпјела огромну штету, те да 500 домаћинстава у овој мјесној заједници има 100 одстотну штету, посебно на усјевима површине од пет до 20 хектара.

“Немамо званично податке колике су то штете. Ово је повртарски крај и штете су огромне. Очекујемо брзу интервенцију да се да помоћ у сјемену и ђубриву. Очекујемо од Владе брзу интервенцију и да одштета буде у висини улагања, а очекујемо и интервенцију од Савјета министара БиХ, с обзиром да је Семебрија житница”, рекао је Зечкановић.

Зечкановић је подсјетио да је град који је захватио Јању неколико дана прије поплава причинио огромну штету, а да противградна заштита није дејствовала, те нагласио да је затражено од Скупштине општине да се открије ко је одговоран за ову катастрофу.

Шеф Одборничког клуба СНСД, највеће опозиционе партије у бијељинском парламенту, Слобода Марковић рекао је да СНСД сматра да општина мора конкретно и адекватно помоћи.

“Желимо да се 50 одсто средстава из аграрног фонда одвоји за оне који су претпјели највише штете, те да се из буџетске резерве одвоји најмање 50 одсто за санацију причињених штета. Желимо да се преиспитају улагања у области инфраструктуре, јер је дошло до драстичних промјена у том погледу, те да приоритет у том будућем улагању, имају оне заједнице које су највише погођене овим непогодама”, рекао је Марковић.

Он је додао да је највећи проблем пољопривредне производње у Бијељини то што је она високоризична грана, а није ничим заштићена.

“Треба да се осигура пољопривредна производња како би се наплата могла извршити од осигуравајућих друштава. Наш је приједлог да се пољопривредна производња убудуће колективно заштити”, нагласио је Марковић.

SHARE

Оставите одговор