Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je danas da je šteta od poplava i grada koji su zahvatili veći dio Semberije višemilionska, iako još nije potpuno procijenjena, te da će opština izdvojiti najmanje pola miliona KM i da od Vlade Republike Srpske očekuju veću pomoć od 20 miliona KM odobrenih za područja pogođena nepogodama.

„Radimo procjenu dio po dio. Procijenili smo štetu na putevima i ona iznosi oko 50.000 KM. Naći ćemo načina da obezbijedimo ta sredstva“, rekao je Mićić, obraćajući se odbornicima Skupštine opštine koji su razmatrali na vanrednoj sjednici prikupljene informacije nakon poplava i grada.

Načelnik opštine je naglasio da je prioritet da se obezbijedi 20-ak porodica koje su izašle iz svojih kuća.

On je dodao da je mjere budućeg djelovanja određene u tri pravca, prvi je dezinfekcija, drugi procjena štete od infrastrukture do poljoprivrednog proizvođača, a treći popravka i osavremenjivanje institucija kako neke nove poplave ne bi napravile ovakvu štetu, pročišćavanje kanala i završetak planiranih kanala.

Mićić je dodao da će opština izdvojiti dio sredstava iz budžetske rezerve za taj posao, dio sredstava će iz agrarnog fonda preusmjeriti, a očekuje da će dobiti veću pomoć od Vlade RS od 20 miliona KM obezbijeđenih za ugrožene opštine.

„Budžetske rezerve nisu velike i iznose stotinjak hiljada KM. Iz agrarnog fonda izdvojićemo 30.000 do 40.000. Iz doprinosa za vode, koje je na posebnom računu i treba nam saglasnost Ministarstva za poljoprivredu, ćemo izdvojiti još oko 100.000 KM, tako da će najmanje pola miliona KM biti izdvojeno za ovu prvu pomoć“, rekao je Mićić.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Huso Zečkanović rekao je da je Janja pretrpjela ogromnu štetu, te da 500 domaćinstava u ovoj mjesnoj zajednici ima 100 odstotnu štetu, posebno na usjevima površine od pet do 20 hektara.

„Nemamo zvanično podatke kolike su to štete. Ovo je povrtarski kraj i štete su ogromne. Očekujemo brzu intervenciju da se da pomoć u sjemenu i đubrivu. Očekujemo od Vlade brzu intervenciju i da odšteta bude u visini ulaganja, a očekujemo i intervenciju od Savjeta ministara BiH, s obzirom da je Semebrija žitnica“, rekao je Zečkanović.

Zečkanović je podsjetio da je grad koji je zahvatio Janju nekoliko dana prije poplava pričinio ogromnu štetu, a da protivgradna zaštita nije dejstvovala, te naglasio da je zatraženo od Skupštine opštine da se otkrije ko je odgovoran za ovu katastrofu.

Šef Odborničkog kluba SNSD, najveće opozicione partije u bijeljinskom parlamentu, Sloboda Marković rekao je da SNSD smatra da opština mora konkretno i adekvatno pomoći.

„Želimo da se 50 odsto sredstava iz agrarnog fonda odvoji za one koji su pretpjeli najviše štete, te da se iz budžetske rezerve odvoji najmanje 50 odsto za sanaciju pričinjenih šteta. Želimo da se preispitaju ulaganja u oblasti infrastrukture, jer je došlo do drastičnih promjena u tom pogledu, te da prioritet u tom budućem ulaganju, imaju one zajednice koje su najviše pogođene ovim nepogodama“, rekao je Marković.

On je dodao da je najveći problem poljoprivredne proizvodnje u Bijeljini to što je ona visokorizična grana, a nije ničim zaštićena.

„Treba da se osigura poljoprivredna proizvodnja kako bi se naplata mogla izvršiti od osiguravajućih društava. Naš je prijedlog da se poljoprivredna proizvodnja ubuduće kolektivno zaštiti“, naglasio je Marković.

Ostavi poruku