Hrvatski helsinški odbor (HHO) zatražio je od vrhovnih pravosudnih institucija u Hrvatskoj da bude ukinuta, kako su naveli, sramotna presuda kojom je dvadesetogodišnja djevojka iz Beograda kažnjena sa 300 kuna (oko 38 evra) zbog nošenja šajkače sa grbom Srbije na komemoraciji žrtvama ustaških zločina u Jadovnom.

HHO je pozvao nadležne institucije da se izjasne o ovom slučaju, ističući da je počinjena ozbiljna pravna greška i da su povrijeđena civilna i ljudska prava mlade Beograđanke.

„Ne samo da u Hrvatskoj nema nikakve zakonske zabrane stranih službenih obilježja- zastava i grbova koje vidimo svakog dana na majicama stranih turista, ali i vlastitih građana, nego je potpuno neprihvatljivo da se u Jadovnom brani isticanje simbola bilo kojeg naroda“, navodi se u saopštenju HHO-a koje je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

U saopštenju se dodaje da se, eventualno, može govoriti o „lošem ukusu i neshvatanju političke realnosti“, ali nipošto o povredi zakona.

„Svjesni smo činjenice da isticanje srbijanskih i srpskih simbola kod mnogih građana Hrvatske izaziva neugodna sjećanja na nedavni rat, kao i činjenice da mnogi građani Hrvatske svako srpstvo izjednačavaju sa četništvom. Takve stavove smatramo neprihvatljivim“, ističe se u saopštenju.

Aleksandra M. iz Beograda kažnjena je na Prekršajnom sudu u Gospiću sa 300 kuna (oko 38 evra) zbog nošenja šajkače sa grbom Srbije na komemoraciji žrtvama ustaških zločina u Jadovnom.

Prije samog početka skupa pravoslavni sveštenik je od djevojke zatražio da skine kapu, što je ona i učinila zadjenuvši šajkaču za pojas, ali ju je policija, ipak, odvela.

Na sudu je Aleksandra M. ispričala da nije imala namjeru bilo koga da uvrijedi ili uznemiri. Ona je objasnila da je mislila da se počast odaje samo poginulim Srbima, pa je zato i došla na skup, a da joj nije bilo ni na kraj pameti da će se tu naći i pripadnici drugih naroda.

Ostavi poruku