Хрватски хелсиншки одбор (ХХО) затражио је од врховних правосудних институција у Хрватској да буде укинута, како су навели, срамотна пресуда којом је двадесетогодишња дјевојка из Београда кажњена са 300 куна (око 38 евра) због ношења шајкаче са грбом Србије на комеморацији жртвама усташких злочина у Јадовном.

ХХО је позвао надлежне институције да се изјасне о овом случају, истичући да је почињена озбиљна правна грешка и да су повријеђена цивилна и људска права младе Београђанке.

„Не само да у Хрватској нема никакве законске забране страних службених обиљежја- застава и грбова које видимо сваког дана на мајицама страних туриста, али и властитих грађана, него је потпуно неприхватљиво да се у Јадовном брани истицање симбола било којег народа“, наводи се у саопштењу ХХО-а које је потписао предсједник Иван Звонимир Чичак.

У саопштењу се додаје да се, евентуално, може говорити о „лошем укусу и несхватању политичке реалности“, али нипошто о повреди закона.

„Свјесни смо чињенице да истицање србијанских и српских симбола код многих грађана Хрватске изазива неугодна сјећања на недавни рат, као и чињенице да многи грађани Хрватске свако српство изједначавају са четништвом. Такве ставове сматрамо неприхватљивим“, истиче се у саопштењу.

Александра М. из Београда кажњена је на Прекршајном суду у Госпићу са 300 куна (око 38 евра) због ношења шајкаче са грбом Србије на комеморацији жртвама усташких злочина у Јадовном.

Прије самог почетка скупа православни свештеник је од дјевојке затражио да скине капу, што је она и учинила задјенувши шајкачу за појас, али ју је полиција, ипак, одвела.

На суду је Александра М. испричала да није имала намјеру било кога да увриједи или узнемири. Она је објаснила да је мислила да се почаст одаје само погинулим Србима, па је зато и дошла на скуп, а да јој није било ни на крај памети да ће се ту наћи и припадници других народа.

Leave a Reply