Deset lica uhapšeno je u SAD pod optužbom da špijuniraju za vladu Rusije i oni su navodno dio operacije tokom koje se agenti predstavljaju kao obični građani, od kojih neki žive godinama i kao bračni par.

Uhapšeni su optuženi za djelovanje kao nezakoniti agenti strane vlade, što je prekršaj za koji je predviđena zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

Devet uhapšenih suočava se i sa optužbama za planiranje pranja novca, za šta je predviđena zatvordska kazna od 20 godina.

Američko Ministarstvo pravosuđa navodi da je jedanaesti osumnjičeni još na slobodi.

Prema presretnutim porukama navedenim u sudskim dokumentima u sudu u Njujorku špijuni su tragali za informacijama poput nuklearnog naoružanja, položaja američkog naoružanja, Iranu, glasinama iz Bijele kuće, promjeni vlasti u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) i političkim strankama.

U saopštenju američkog Ministarstva proavosuđa ističe se da je osam osumnjičenih navodno sprovodilo „dugotrajne, tajne zadatke“ na američkoj teritoriji, obavljajući obične poslove kako ne bi izazivali sumnju.

Špijune je navodno obučila Ruska strana obavještajna služba (SVR) da se ubace u političke krugove i prikupljaju informacije.

Američki zvaničnici navode da je špijunski lanac otkriven nakon višegodišnje istrage agenata Federalnog istražnog biroa (FBI), koji su se predstavljali kao Rusi i dobili su informacije od dvoje osumnjičenih

Ostavi poruku