SHARE

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да БиХ све више постаје подијељено друштво и да је посљедњи терористички акт у Бугојну упозорио све у земљи да су били на ”споредном колосијеку”, што је најозбиљнија опасност за земљу у будућности.

“Више пута сам на ову опасност упозоравао представнике домаћих и међународних институција и нажалост остао усамљен у настојањима да се нешто промијени”, рекао је Шпирић, на сједници политичких директора Управног одбора Савјета за провођење мира.

Он је истакао да би за БиХ било најбоље да су његове прогнозе нереалне, јер ако ”јесу, то би значило да је 15 година након потписивања Дејтонског споразума и након много уложеног новца и међународног присуства, БиХ много ближа ЕУ него дисолуцији чију `могућност` многи у прикривеној форми вјешто испитују”.

Шпирић је нагласио да је од велике важности да се међународна заједница уздржи од инволвирања у изборни процес, саопштено је из Савјета министара БиХ.

“Слањем порука шта би било добро за грађане БиХ, као и порука да би постојећи естаблишмент требао платити цијену у октобру и да је БиХ потребна алтернатива, само ће произвести контраефекат и на државном нивоу може створити ситуацију коју смо имали у Мостару послије локалних избора”, додао је Шпирић.

Према његовим ријечима изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка који позива грађане БиХ да на изборима искористе своја “бонска овлаштења” и промијене стање тако што ће изабрати нове људе, не иде у прилог непристрасности коју БиХ очекује од међународне заједнице.

Шпирић је сматра да су избори, који су раније проведени у складу са највишим демократским принципима, демонстрирали зрелост и капацитете домаћих политичких фактора.

“Да ли су циљеви и услови које је постављала међународна заједница ка тобожњем затварању ОХР-а били само маска испред огледала, у којем многи не желе да се виде, показаће вријеме. Блиједа слика ОХР-а данас потврђује да су се многи уморили од жонглирања чија цијена је изнимно велика”, закључио је Шпирић.

Говорећи о провођењу одлуке Суда за људска права у случају “Сејдић и Финци против БиХ”, Шпирић је рекао да је Савјет министара БиХ у том случају промптно реаговао формирајући Радну групу и доносећи амбициозан акциони план за провођење те пресуде.

Он је оцијенио да због недостатка политичке воље, као и низа других иницијатива које су се, случајно или не, десиле у исто вријеме није било спремности за провођење усвојеног акционог плана.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је напоменуо да се поставља реално питање могућности уставне реформе само четири мјесеца прије избора, као и у ситуацији у којој како домаћи тако и међународни фактори имају опречне ставове у вези са обимом уставне реформе.

Шпирић је истакао да је питање буџета институција БиХ за 2011. годину било изузетно акутелно претходних седмица и предмет разматрања амбасадора ПИК-а.

“Само у држави попут БиХ не представља прворазредни политички скандал чињеница да амбасадори земаља чланица ПИК-а разматрају питање буџета БиХ без присуства иједног надлежног и мериторног домаћег саговорника”, рекао је Шпирић.

Он је рекао да ће Савјет министара БиХ и убудуће показивати бригу за успјешно конципирање буџета институција БиХ који ће бити на располагању свим институцијама система.

Предсједавајући Савјета министара БиХ изразио је задовољство што је Европска комисија 27. маја усвојила Приједлог о укидању визног режима за грађане БиХ.

Шпирић је изразио жаљење што Парламентарна скупштина БиХ није ”демонстрирала” потребну дозу озбиљности и одговорности када је у питању усвајање Приједлога закона о попису становништва и домаћинстава у тексту који је предложио Савјет министара.

Он је подсјетио да је Савјета министара БиХ, од прошлог засједања ПИК-а, одржао девет редовних сједница, тематску и заједничку сједницу са Владом Хрватске.

Шпирић је напоменуо да је Савјет министара БиХ извршио нека од изузетно важних именовања.

“Именовања посебно наглашавам због честе тенденције да се таква питања исполитизују и проблематизују. Управо из тог разлога са жаљењем констатујем да и даље нисам у прилици да вас информишем о именовању директора Управе за индиректно опорезивање, упркос алармантним информацијама о стању у тој институцији, као и чињеници да је мандат директора истекао прије 18 мјесеци”, додао је Шпирић

SHARE

Оставите одговор