Naslovna Vijesti Šteta na usjevima veća od 250 miliona km

Šteta na usjevima veća od 250 miliona km

0

Poplave u Republici Srpskoj uništile su oko 60 odsto zasijanih poljoprivrednih kultura, a šteta je veća od 250 miliona KM, izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.

„U proljećnoj sjetvi poljoprivrednim kulturama zasijano je oko 90 000 hektara zemljišta, dok je u jesenjoj sjetvi travom zasijano 40 000 hektara. Većina biljaka je uništena, a manji kvalitet svih poljoprivrednih kultura već sada se primijeti“, rekao je Usorac za „Glas Srpske“.

On je dodao da je jedini spas otpisivanje duga poljoprivrednika za dobijeni podsticaj za proljećnu sjetvu u iznosu 30 miliona KM, navodeći da će prihodi koje poljoprivrednici dobiju u proljećnoj sjetvi jedva pokriti troškove za prehranu stoke.

Direktor Direkcije za robne rezerve RS Radovan Samardžija rekao je da će se odlukom Vlade RS preostale dvije tone mineralnog đubriva u vrijednosti oko milion i po maraka raspodijeliti poljoprivrednicima u opštinama u kojima su usjevi najviše stradali.

Vrijednost repromaterijala za proljećnu sjetvu iznosila je oko 35 miliona KM, s tim što je Vlada RS sa učešćem od oko 20 odsto u cijeni repromaterijala već tada otpisala oko sedam miliona KM.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version