SHARE

Поплаве у Републици Српској уништиле су око 60 одсто засијаних пољопривредних култура, а штета је већа од 250 милиона КМ, изјавио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.

“У прољећној сјетви пољопривредним културама засијано је око 90 000 хектара земљишта, док је у јесењој сјетви травом засијано 40 000 хектара. Већина биљака је уништена, а мањи квалитет свих пољопривредних култура већ сада се примијети”, рекао је Усорац за “Глас Српске”.

Он је додао да је једини спас отписивање дуга пољопривредника за добијени подстицај за прољећну сјетву у износу 30 милиона КМ, наводећи да ће приходи које пољопривредници добију у прољећној сјетви једва покрити трошкове за прехрану стоке.

Директор Дирекције за робне резерве РС Радован Самарџија рекао је да ће се одлуком Владе РС преостале двије тоне минералног ђубрива у вриједности око милион и по марака расподијелити пољопривредницима у општинама у којима су усјеви највише страдали.

Вриједност репроматеријала за прољећну сјетву износила је око 35 милиона КМ, с тим што је Влада РС са учешћем од око 20 одсто у цијени репроматеријала већ тада отписала око седам милиона КМ.

SHARE

Оставите одговор