SHARE

Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић рекао је да су некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун и његови савезници смијенили тадашње високе функционере Српске “јер се жељело директно обрачунати са Српском демократском странком и елиминисати је са политичке сцене”.

“Међу тадашњим високим функционерима у РС највећи број их је из СДС-а што директно указује на то да је ријеч о смишљеном пројекту Педија Ешдауна о укидању ове странке са политичке сцене. Није само ријеч о елиминисању са високих положаја које су у то вријеме обављали, ускраћена су им многа права и привилегије, а у првом реду право слободе кретања”, рекао је Шаровић, гостујући синоћ на БН телевизији.

Он је додао да је већини људи ускраћено право на посао, право на егзистенцију, право на приватни рачун, као чак и право да уђу, а камоли да раде у некој државној институцији, пензионо и здравствено осигурање и друга људска права.

“Укинуто им је много других основних људских права загарантованих Уставом БиХ и то без суда – само декретом високог представника и без права да се било коме жалимо или могућности да се бранимо”, рекао је Шаровић.

Коментаришући питање могућности масовне рехабилитације у наредном периоду, Шаровић је рекао да нема ни најаве нити индикације на основу којих би се могло рећи да ће то бити масовна рехабилитација високог представника.

“Све указује да ће то опет бити по старом , али, наравно обрадовао бих се да буде другачије. Све, међутим, указује да ће санкције бити скинуте малом броју људи”, рекао је Шаровић.

Он је додао да све ово указује и на то да су међународна заједница и ОХР велики протагонисти кршења људских права у БиХ иако су они ти који су заправо задужени да штите људска права и слободе.

Високи представник у БиХ Педи Ешдаун смијенио је у једном дану прије шест година 59 функционера Републике Српске, а за већину њих, као и за оне који су раније смијењени, још је на снази забрана којом су им ускраћена основна људска права и слободе.

SHARE

Оставите одговор