Bezbjednosne strukture BiH, ukoliko žele ozbiljnu istragu povodom terorističkog napada u Bugojnu, moraju da pronađu naredbodavce napada, a oni se kriju u „četvercu“ koji čine Albanac Safet Durguti iz Travnika, muftija travnički Nusret Abdibegović, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i reis Mustafa Cerić – tvrdi član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma jugoistočne Evrope Dževad Galijašević.

„To je linija odgovornosti i sponzora nad cijelom infrastrukturom terorizma u BiH“, rekao je Galijašević za sutrašnje „Večernje novosti“.

Prema njegovim riječima, cijela vehabijska struktura u srednjoj Bosni izgrađena je zahvaljujući angažmanu ove četvorice i njihovim vezama sa Al kaidom i islamskim sponzorima vehabija.

Galijašević posebno izdvaja „dvojac“ iz Travnika, kao najvažnije ljude vehabijskog pokreta u srednjoj Bosni. On ističe da su „uloge Albanca Safeta Durgutija i muftije travničkog Abdibegovića idejne, jer oni planiraju šta će koji član vehabijskog pokreta u BiH uraditi“.

„Oni su već odranije poznati stranim obavještajnim službama kao odlični saradnici šeika Imada El Misrija, koga je BiH izručila 2001. godine Egiptu, gdje služi kaznu zatvora. Durguti je bio i ostao njegov pomoćnik, a muftija Abdibegović veza sa obaveštajnim službama Pakistana i iz drugih islamskih zemalja. Preko pomenute dvojice stizala su sredstva za razvoj vehabijskog pokreta, tako da svaka akcija vehabija u BiH ide njima na dušu“, tvrdi Galijašević.

Da je Safet Durguti okarakterisan kao jedan od opasnijih ljudi u BiH, pokazuje i ovogodišnja lista terorista u BiH, koju je sačinio Savjet bezbednosti UN, do koje su došle „Večernje novosti“. List navodi da se na ovoj listi nalaze Durguti i još šest islamskih terorista koji imaju pasoše BiH. Među njima su i Tunižani Mehrez Ben Sasi Al Amdouni i Šefik Al Ajadi Jasin Kaidi iz Saudijske Arabije.

U tom izvještaju, takođe, navodi se i sedam nevladinih organizacija iz BiH, koje su povezane sa Al kaidom i međunarodnim terorizmom, a koje služe za pranje novca za vehabije u BiH. Tu su organizacije koje imaju sjedišta u Sarajevu, Travniku i Zenici, a spisak čine „Al Furkan“, „Al Haramain Islamska fondacija“, „Al Haramain i Al Akosa čeriti fondacija“, „Benovolensa internešnal fondacija“, „Bosanska idealna futura“, „Global relif fondacija“ i bosanska kancelarija „Taibaha internešnala“- pišu „Novosti“.

„Posebno bih izdvojio organizaciju `Taibah internešnal`. Ona je produžena ruka `Laškar e Taiba`, najjače vojne formacije Al kaide i ratuje u Pakistanu i Avganistanu“, objašnjava Galijašević.

On navodi da se „odgovori na to šta traže teroristi mogu naći i kod Silajdžića i Mustafe Cerića, jer su oni glavna spona vehabija iz BiH, sa centralama u Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i Iranu“.

„Silajdžić i Cerić konstantno drže priču oko sukoba Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH, kako se niko ne bi zapitao, gdje su u toj priči vehabije. Da nema tih veštački izazvanih sukoba bezbjednosne agencije iz BiH bi odavno rasturile mrežu vehabija na ovom prostoru“, istakao je Galijašević.

Galijašević smatra da je BiH konačno, napadom u Bugojnu, pokazala svijetu da je stvorila vehabijsku strukturu u BiH od 100 000 vehabija i da među njima ima bar 700 osoba koje se povezuju sa međunarodnim terorizmom.

„BiH je postala bezbjednosna prijetnja cijeloj Evropi i svijetu. Vehabije i Al kaida su pokazale u BiH da su sposobne da napadaju naoružane strukture i zaštićene i obezbjeđene mete“, tvrdi Galijašević.

„Večernje novosti“ podsjećaju da je u posljednjih deset godina na području srednje Bosne ubijeno 12 osoba u vehabijskim napadima, te da je neobično što nijedan napadač do sada nije pronađen. Dževad Galijašević tvrdi da je to dokaz da i policija srednjobosanskog kantona radi na zataškavanju vehabijskih akcija.

Ostavi poruku