Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров од САД очекује објашњење поводом разбијања наводног шпијунског ланца.  „Вашингтон нам није објаснио о чему је ријеч. Надам се да ће то учинити“, рекао је Лавров током посјете Јерусалиму.

Десет лица ухапшено је у САД под оптужбом да шпијунирају за владу Русије и они су наводно дио операције током које се агенти представљају као обични грађани, од којих неки живе годинама и као брачни пар.

Ухапшени су оптужени за дјеловање као незаконити агенти стране владе, што је прекршај за који је предвиђена затворска казна у трајању до пет година.

Девет ухапшених суочава се и са оптужбама за планирање прања новца, за шта је предвиђена затвордска казна од 20 година.

Америчко Министарство правосуђа наводи да је једанаести осумњичени још на слободи.

Према пресретнутим порукама наведеним у судским документима у суду у Њујорку шпијуни су трагали за информацијама попут нуклеарног наоружања, положаја америчког наоружања, Ирану, гласинама из Бијеле куће, промјени власти у америчкој Централној обавјештајној агенцији (ЦИА) и политичким странкама.

У саопштењу америчког Министарства правосуђа истиче се да је осам осумњичених наводно спроводило „дуготрајне, тајне задатке“ на америчкој територији, обављајући обичне послове како не би изазивали сумњу.

Шпијуне је наводно обучила Руска страна обавјештајна служба (СВР) да се убаце у политичке кругове и прикупљају информације. Амерички званичници наводе да је шпијунски ланац откривен након вишегодишње истраге агената Федералног истражног бироа (ФБИ), који су се представљали као Руси и добили су информације од двоје осумњичених.

Ostavi poruku