Министри правде Србије и Хрватске, Снежана Маловић и Иван Шимоновић потписали у Београду Споразум о међусобном изручењу домаћих држављана осумњичених или оптужених за кривична дела организованог криминала и корупције.

Министарка правде Снежана Маловић потписала је са хрватским колегом Иваном Шимоновићем Споразум о међусобном изручењу домаћих држављана осумњичених или оптужених за кривична дела организованог криминала и корупције.

Маловић и Шимоновић су на конфренцији за новинаре рекли да се ради о историјском уговору за обе земље јер није познато ни у регионалној правној пракси, али ни у свету да су две државе потписале сличан уговор.

„Овим уговором испуњавају се два циља српске политике, а то су европске интеграције и интензивирање борбе против организованог криминала и корупције“, оценила је Маловићка.

Шимоновић је додао да је овај споразум одраз „јасне и чврсте намере“ да се Хрватска и Србија кроз сарадњу супротставе организованом криминалу и корупцији која је са њим тесно повезана.

„За обе земље најопаснији вид организованог криминала је регионални организовани криминал и он може деловати по државу веома  дестабилизујуће као у случају убиства премијера Зорана Ђинђића“, рекао је Шимоновић.

Министри Србије и Хрватске су изразили очекивање да ће слични споразуми бити потписани са другим земљама региона уколико њихови устави то допуштају.

Споразум се привремено примењује од тренутка потписивања. Тим документом ће бити омогућено Србији и Хрватској изручење својих држављана или особа без држављанства са пребивалиштем у замољеној држави.

Овим је отворена могућност да Хрватска врло брзо изручи Србији једног од осуђених за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, Сретка Калинића, кога је, почетком јуна, на загребачком језеру у Ракитју, ранио још један од осуђених за Ђинђићево убиство Милош Симовић.

Србија је надлежним органима Хрватске већ поднела захтев за изручење Калинића који има српско и хрватско држављанство.

Ударац организованом криминалу у региону

Хрватски министар правде Иван Шимоновић изјавио је уочи потписивања Споразума, да ће његово ефикасно спровођење представљати озбиљан ударац регионалном организованом криминалу који је често повезан и с корупцијом.

„Регионални организовани криминал често чини кривична дела у једној држави, а онда се скрива иза граница друге“, казао је Шимовић подвукавши да „поред позитивних учинака у обе државе овај споразум поздравља и високо вреднује и Европска унија“.

Шимоновић је појаснио да Споразум, поред тога што омогућава изручење држављана једне државе другој, регулише поступак у којем се то спроводи.

„Изручивати се могу особе против којих се води поступак, али и већ осуђене особе за кривична дела организованог криминала и корупције“, нагласио је хрватски министар правде.

Упитан када се могу очекивати прва изручења, Шимоновић је рекао да  процењује да ће у Хрватској поступак трајати месец дана ако се особа не противи изручењу, па до четири месеца ако се особа противи изручењу и користи сва правна средства.

Према најавама из Загреба, споразум двеју држава о међусобном изручењу почеће одмах да се примењује.

Хрватски министар правосуђа раније је објаснио да ће важење споразума бити привремено до ратификације у Сабору.

Измена Устава омогућила потписивање споразума

Потписивање Уговора о међусобном изручењу у Хрватској омогућено је недавним изменама Устава којима је, између осталог, избрисана одредба о немогућности изручења хрватских држављана другим државама.

Жупанијски суд у Загребу одредио је крајем прошле седмице Калинићу једномесечни притвор, због поседовања два лажна пасоша. После рањавања, он је превезен у загребачку болницу „Сестре милосрднице“, а потом у затворску болницу у Реметинцу.

Калинић је припадник земунског клана и у бекству је од 2003. године, када је убијен премијер Ђинђић.

Пресудом Специјалног суда од 23. маја 2007. године, Сретко Калинић је у Србији осуђен у одсуству на 35 година затвора, за убиство премијера Ђинђића, а затим му је у новембру 2009. године пресуда преиначена на 30 година затвора.

Калинић је, као припадник земунског криминалног клана, 2008. године, осуђен, пред Специјалним судом на 40 година затвора, за више убистава, отмица и терористички напад.

У бекству су, од 2003. године, припадници тог клана: Калинић, Владимир Милосављевић, Милан Јуришић Јуре, Нинослав Константиновић и Селман Хамидовић.

Милош Симовић, који је, такође, био у бекству, ухапшен је 10. јуна, приликом илегалног преласка хрватско-српске границе.

Ostavi poruku