Naslovna Vijesti Armija BiH pucala na vlastito stanovništvo

Armija BiH pucala na vlastito stanovništvo

0

Zaštićeni svjedok optužbe Haškog tribunala izjavio je danas na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću da je u Sarajevu bilo slučajeva da su snage Armije BiH /ABiH/ pucale na vlastito stanovništvo, javio je dopisnik Srne.

„Zaista, u nekoliko prilika smo primjetili da je bilo snajperskih dejstava iz grada i granatiranja za koje smo sumnjali kad smo izbliza pogledali“, rekao je svjedok KDZ-185, koga je danas drugi dan unakrsno ispitivao Karadžić.

Karadžić je u sudnici pokazao i dokument Prvog korpusa ABiH, prema kojem potpisnik „ohrabruje svoje ljude da pucaju po svom narodu“. O dokumentu se govorilo na sjednici zatvorenoj za javnost.

Sjednica je za javnost bila zatvorena i dok je svjedok odgovarao na pitanje da li je tačno da je više pripadnika Vojske RS poginulo u toku primirja, koje protivnička strana nije poštovala, nego u toku sukoba.

Za svjedoka je rečeno da je, kao pripadnik francuskih snaga UNPROFOR-a, 1993. godine bio u Sarajevu i da je njegova „zona odgovornosti bila oko aerodroma“. Osim pseudonima, svjedoku su odobrene zaštitne mjere izmjene lika i glasa, a i veći dio iskaza dao je na zatvorenoj sjednici.

Karadžić će ovog svjedoka sutra ispitivati još dva sata, poslije čega bi trebalo da započne svjedočenje nekadašnjeg ministra pravde RS Momčila Mandića. Tužilaštvo je za njegov glavni iskaz predvidjelo osam sati, a Karadžiću je odobreno 20 sati za unakrsno ispitivanje.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version