Заштићени свједок оптужбе Хашког трибунала изјавио је данас на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске /РС/ Радовану Караџићу да је у Сарајеву било случајева да су снаге Армије БиХ /АБиХ/ пуцале на властито становништво, јавио је дописник Срне.

„Заиста, у неколико прилика смо примјетили да је било снајперских дејстава из града и гранатирања за које смо сумњали кад смо изблиза погледали“, рекао је свједок КДЗ-185, кога је данас други дан унакрсно испитивао Караџић.

Караџић је у судници показао и документ Првог корпуса АБиХ, према којем потписник „охрабрује своје људе да пуцају по свом народу“. О документу се говорило на сједници затвореној за јавност.

Сједница је за јавност била затворена и док је свједок одговарао на питање да ли је тачно да је више припадника Војске РС погинуло у току примирја, које противничка страна није поштовала, него у току сукоба.

За свједока је речено да је, као припадник француских снага УНПРОФОР-а, 1993. године био у Сарајеву и да је његова „зона одговорности била око аеродрома“. Осим псеудонима, свједоку су одобрене заштитне мјере измјене лика и гласа, а и већи дио исказа дао је на затвореној сједници.

Караџић ће овог свједока сутра испитивати још два сата, послије чега би требало да започне свједочење некадашњег министра правде РС Момчила Мандића. Тужилаштво је за његов главни исказ предвидјело осам сати, а Караџићу је одобрено 20 сати за унакрсно испитивање.

Ostavi poruku