Senat Republike Srpske (RS) zaključio je da Dejtonski mirovni sporazum, iako je mnogo narušen, mora da ostane temelj države BiH. Senator Slobodan Perović rekao je nakon sjednice Senata da ukoliko ne bi bilo Dejtonskog sporazuma onda ne bi bilo ni države jer bi ostala bez temelja.

“Nemojmo da budemo predmet zagonetke da će biti drugog Dejtona. Može biti donesen drugi međunarodni sporazum, ali samo uz saglasnost svih subjekata na koji se on odnosi u mirnodopskim vremenima“, rekao je Perović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da su sistem, koji je Dejtonskim sporazumom inaugurisan, u više desetina slučajeva narušili oni koji su nadležni da ga poštuju i provode.

Perović je istakao da su BiH i RS za 15 godina izgradile zakonodavstvo dobrim dijelom harmonizujući ga sa pravom EU i demokratskim tekovinama evropske pravne civilazacije, ali da su to izgrađeno zakonodavstvo, na koje se ne može staviti ozbiljna primjedba, narušili međunarodni organi koji su nadležni da se staraju o poštovanju odredbi Dejtona, a prije svega visoki predstavnik.

On je podsjetio da je u prošlosti jedan visoki predstavnik samo u jednoj godini više od 70 ljudi lišio prirodnih prava čovjeka – zabranio im da učestvuju u izborima, rade, da su članovi stranaka.

„To su srednjovjekovni maniri“, ocijenio je Perović.

EU do sada nije imala nijedan slučaj da u članstvo primi državu koja je kao BiH Dejtonskim sporazumom konstituisana sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, rekao je Perović i dodao da je pitanje kako da jedna takva državna tvorevina, koja ima federalne i konfederalne, a dobrim dijelom i elemente protektorata, postane član EU.

Senator Vladimir Lukić naglasio je da Dejtonski sporazum ne samo da je zaustavio rat, već će i sačuvati da do njega više ne dođe.

„Svi naši prijedlozi zato idu ka tome da očuvamo Dejton, očuvamo RS, a time i drugi entitet i BiH“, rekao je Lukić.

Ostavi poruku