Сенат Републике Српске (РС) закључио је да Дејтонски мировни споразум, иако је много нарушен, мора да остане темељ државе БиХ. Сенатор Слободан Перовић рекао је након сједнице Сената да уколико не би било Дејтонског споразума онда не би било ни државе јер би остала без темеља.

“Немојмо да будемо предмет загонетке да ће бити другог Дејтона. Може бити донесен други међународни споразум, али само уз сагласност свих субјеката на који се он односи у мирнодопским временима“, рекао је Перовић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да су систем, који је Дејтонским споразумом инаугурисан, у више десетина случајева нарушили они који су надлежни да га поштују и проводе.

Перовић је истакао да су БиХ и РС за 15 година изградиле законодавство добрим дијелом хармонизујући га са правом ЕУ и демократским тековинама европске правне цивилазације, али да су то изграђено законодавство, на које се не може ставити озбиљна примједба, нарушили међународни органи који су надлежни да се старају о поштовању одредби Дејтона, а прије свега високи представник.

Он је подсјетио да је у прошлости један високи представник само у једној години више од 70 људи лишио природних права човјека – забранио им да учествују у изборима, раде, да су чланови странака.

„То су средњовјековни манири“, оцијенио је Перовић.

ЕУ до сада није имала ниједан случај да у чланство прими државу која је као БиХ Дејтонским споразумом конституисана са два ентитета и три конститутивна народа, рекао је Перовић и додао да је питање како да једна таква државна творевина, која има федералне и конфедералне, а добрим дијелом и елементе протектората, постане члан ЕУ.

Сенатор Владимир Лукић нагласио је да Дејтонски споразум не само да је зауставио рат, већ ће и сачувати да до њега више не дође.

„Сви наши приједлози зато иду ка томе да очувамо Дејтон, очувамо РС, а тиме и други ентитет и БиХ“, рекао је Лукић.

Leave a Reply