Званичници Европског парламента Дорис Пак, Тања Фајон и Едвард Кукан поручили су да терористички чин у Бугојну не смије бити препрека либерализацији визног режима у БиХ, али да се очекује да институције система ефикасно обаве свој посао – рекао је Срни замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живоковић.

Живковић, који је у Бриселу разговарао са извјестиоцем Европског парламента за БиХ Дорис Пак, извјестиоцем за визе Тањом Фајон, као и шефом Делегације за југоисточну Европу Европског парламента Едвардом Куканом, истакао је да би одлука о укидању виза за грађане БиХ могла да буде донесена 1. новембра.

„Дорис Пак, Тања Фајон и Едвард Кукан дали су увјеравања да више неће бити никвих додатних услова и препрека. Ако налази мониторинг комисије која долази у БиХ 8. јула буду позитивни, ништа не би требало стајати на пут укидању виза“, напоменуо је јуче Живковић.

Живковић је истакао да је на састанку са ова три званичника ЕУ констатовано да појединачни случајеви, какви се дешавају и у другим земљама, не могу омести да БиХ добије безвизни режим, поготово што је показала да су институције адекватно реаговале и ухапсиле почионице.

„Главно што је интересовало наше саговорнике било је да ли је терористички чин био етнички мотивисан и како су реаговале институције“, појаснио је Живковић након састанка са овим званичницима.

Главна тема разговора између замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупшитне БиХ и три европска парламентарца, била је либерализација визног режима, као и ритам одвијања процедуре потребне за доношење одлуке о укидању виза грађанима БиХ.

„Дорис Пак, Тања Фајон и Едвард Кукан дали су своја увјеравања да више неће бити никвих додатних услова и препрека. Ако налази мониторинг комисије која долази у БиХ 8. јула буду позитивни, ништа не би требало стајати на пут укидању виза“, напоменуо је Живковић.

Он је поновио да би Европски парламент требало да да „зелено свјетло“ у септембру, а након тога, и Савјет министара ЕУ, те би, најоптимистичније, одлука о укидању виза могла да буде донесена 1. новембра.

Живковић је Срни појаснио да се на састанку говорило и о испуњавању у потпуности преостала три услова.

Он је додао да је један услов усклађивање ентитетских кривичних закона са државним нивоом.

Народна скупштина РС на сјединци која почиње 6. јула требало би да разматра измјене и допуне кривичног закона, што ће се поклопити са доласком мониторног тима Европске комисије, 8. јула.

„Федерација је, такође, ставила овај закон на дневни ред по убрзаној процедури, тако да се надам да ће тај услов бити испуњен. Други услов тиче се одржавања сервера у полицијским тијелима. То ће бити ријешено усклађивањима пословника на сједници Савјета министара у четвртак. А трећи услов нешто је компликованији, зато јер је више описан“, рекао је Живковић.

Он је истакао да је ријеч о потпуној примјени у институцијама, и активисању максималних људских и материјалних ресурса у провођење закона који се тичу борбе против организованог криминала и корупције.

Према његовим ријечима, министар безбједности БиХ Садик Ахметовић о томе дијелу већ је детаљно упознао европске институције и приказао напредак БиХ у посљедњих шест мјесеци.

На питање колике су реалне шансе за укидање виза у новембру, Живковић је рекао да су Пак, Фајон и Кукан јасно рекли да нема додатних услова, као и да ЕУ мора да покаже досљедност.

„Ми мислимо да би Европа требала да то покаже. ЕУ и БиХ имају понекад проблем неповјерења и зазирања. То међусобно неповјерење врло често има основ у недовољној информисаности. Ми не знамо можда довољно о томе шта хоће ЕУ, а они можда не знају каква је земља БиХ. Такво неповјерење мора да се превазиђе, као што би то требало и код нас. Из тог неповјерења и зазирања, требало би да се пређе у један позитиван однос“, рекао је Живковић

Ostavi poruku