Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу настављено је данас у Хашком трибуналу саслушањем заштићеног свједока оптужбе КДЗ-185, који даје исказ у вези са догађајима у Сарајеву – јавља дописник Срне.

Караџић се успротивио одобравању заштитних мјера за овог свједока, поновивши свој став да би вијеће требало да их даје само за жртве. Он је тражио и да му се одобри више од пет сати за унакрсно испитивање.

„Бојим се да веће неће стећи праву слику о Сарајеву, јер многи сведоци који су до сада саслушани нису знали шта се тамо догодило. Сада имамо посла са сведоком коме је посао био да зна ко је где био и шта је радио“, образложио је Караџић.

Према сажетку исказа свједока, који је прочитала заступник оптужбе Керолајн Еџертон, КДЗ-185 је „1993. био у Сарајеву, гдје је уочио гранатирање цивилног становништва града, са по 1 200 граната дневно, понекад насумичног и циљ нису увијек били војни објекти, већ да се одржава стање терора“. Свједок је изјавио да је „српска војска држала град под опсадом“.

Већи дио главног испитивања обављен је на полузатвореној седници.

Засједање је јутрос почело са више од пола сата закашњења, а разлог су, како је саопштио председавајући судија О-Гон Квон, „технички проблеми“.

Главни претрес се наставља.

Ostavi poruku