Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću nastavljeno je danas u Haškom tribunalu saslušanjem zaštićenog svjedoka optužbe KDZ-185, koji daje iskaz u vezi sa događajima u Sarajevu – javlja dopisnik Srne.

Karadžić se usprotivio odobravanju zaštitnih mjera za ovog svjedoka, ponovivši svoj stav da bi vijeće trebalo da ih daje samo za žrtve. On je tražio i da mu se odobri više od pet sati za unakrsno ispitivanje.

„Bojim se da veće neće steći pravu sliku o Sarajevu, jer mnogi svedoci koji su do sada saslušani nisu znali šta se tamo dogodilo. Sada imamo posla sa svedokom kome je posao bio da zna ko je gde bio i šta je radio“, obrazložio je Karadžić.

Prema sažetku iskaza svjedoka, koji je pročitala zastupnik optužbe Kerolajn Edžerton, KDZ-185 je „1993. bio u Sarajevu, gdje je uočio granatiranje civilnog stanovništva grada, sa po 1 200 granata dnevno, ponekad nasumičnog i cilj nisu uvijek bili vojni objekti, već da se održava stanje terora“. Svjedok je izjavio da je „srpska vojska držala grad pod opsadom“.

Veći dio glavnog ispitivanja obavljen je na poluzatvorenoj sednici.

Zasjedanje je jutros počelo sa više od pola sata zakašnjenja, a razlog su, kako je saopštio predsedavajući sudija O-Gon Kvon, „tehnički problemi“.

Glavni pretres se nastavlja.

Ostavi poruku