Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske /RS/ Stanislav Čađo izjavio je da MUP RS ima odgovarajuće aktivnosti u borbi protiv terorističkih prijetnji, ali da nedostaje intenzivnija i otvorenija razmjena podataka među svim nadležnim bezbjednosnim agencijama.

„Ono što mene zabrinjava jeste izostanak ofanzivnijeg djelovanja bezbjednosnih agencija prema ovakvim pojavama“, rekao je Čađo Srni, reagujući na jučerašnji teroristički napad u Bugojnu.

On je dodao da nikog normalnog ne umiruje činjenica da se to nije desilo na teritoriji RS.

„Sve je ovo povezan prostor, ne samo unutar zemlje, već i regionalno i prije takvih događaja bezbjednosne agencije treba da imaju snažnu i dobru saradnju na sprečavanju tih djela“, rekao je Čađo.

On je podsjetio da je MUP RS kao jedan od prioriteta još prije četiri godine odredio borbu protiv terorističkih prijetnji.

„Ukazivali smo čitav niz godina na pravilno razumijevanje ovog problema, a to je da nema naših i njihovih terorista. Teroristi su teroristi i protiv njih sve bezbjednosne agencija i pojedinačno i zajednički treba da djeluju“, naglasio je Čađo.

Osim MUP-a RS, nadležne bezbjednosne agencije u BiH su SIPA, Granična policija BiH, ministarstva odbrane i bezbjednosti BiH, OBA i MUP-ovi Federacije BiH i kantona u FBiH i policija Brčko distrikt.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajac Edina Hindić.

Policija je uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a još se traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem. Privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod Policijske stanice u Bugojnu.

Ostavi poruku