Nevladina organizacija „Kroacija libertas“ zatražila je danas zabranu djelovanja vehabija u BiH, optužujući ih da su odgovorni za teroristički napad u Bugojnu.  Vehabije u BiH raspolažu paravojskom od oko 200 000 članova, imaju oko 50 tona lakog i teškog skrivenog naoružanja, modernu opremu za špijunažu, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Optužujući bošnjačke političke krugove da stoje iza vehabijskog pokreta u BiH, „Kroacija libertas“ tvrdi da vehabije u BiH imaju jake lobističke krugove, čak i u stranim ambasadama, koji ih štite do te mjere da se ne nalaze na američkoj „crnoj listi“ lica i organizacija povezanih sa terorizmom.

„Cilj vehabijskog pokreta jeste oslobađanje BiH od njenih neprijatelja – Hrvata i Srba terorističkim napadima koje možemo očekivati u novim talasima, jer je očito da ima još ovakvih ćelija u BiH“, navodi se u saopštenju.

U jučerašnjem terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajac Edina Hindić.

Policija je uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a još se traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem, saznaje Srna iz policijskih izvora. Osim Avdibašića i Haračića privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod Policijske stanice u Bugojnu.

Ostavi poruku