Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је данас да није провокација усвајање закона о државној имовини, додајући да ће Српска дати сву имовину која буде потребна Оружаним снагама БиХ.

Кузмановић је рекао да се усвајањем закона о државној имовини желе остварити властита права.

„Имамо право на имовину и понашаћемо се онако како захтијевају закон и устав, а то значи да је то имовина РС“, рекао је новинарима Кузмановић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је јуче Срни да ће закон о статусу државне имовине која се налази на територији Српске, а под забраном је располагања, бити усвојен у Народној скупштини РС.

„Прије неколико мјесеци смо најавили да, уколико за 60 дана не буде ријешено питање статуса државне имовине, РС неће дозволити да буде заробљеник, односно да се њена имовина зароби на тај начин“, рекао је Додик.

Влада РС утврдила је Нацрт закона о статусу државне имовине, која се налази на територији Српске, а под забраном је располагања, који предвиђа да се имовина на територији РС сматра њеним власништвом.

Овај закон предвиђа да се имовина која се налази на територији РС сматра власништвом Српске и отвара могућност да Влада РС споразумом са Савјетом министара БиХ да на кориштење без накнаде имовину Српске институцијама БиХ, ради обављања послова из надлежности тих институција.

Закон не третира имовину која се налази ван граница БиХ.

Директор комуникација Канцеларије високог представника (ОХР) Олег Милишић рекао је 25. јуна да је усвајање Нацрта закона о статусу државне имовине која се налази на територији Српске, а под забраном је располагања „смишљена провокација Владе РС са намјером подизања политичких тензија у предизборном периоду“.

Ostavi poruku