SHARE

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај наложио је да се 10. јула дају на располагање зграда и особље Амбасаде БиХ у Аустралији члановима једне невладине организације који ће се ту окупити у знак протеста против државе БиХ која није усвојила резолуцију о Сребреници.

Алкалај је ову инструкцију 21. јуна послао отправнику послова Амбасаде Момчилу Вуковићу, а након што се Вуковић 23. јуна обратио за додатна објашњења, јер “не разумије како ће дати зграду Амбасаде да се у њој протестује против државе БиХ”, 24. јуна добио је рјешење о повратку у БиХ, пишу сутрашње “Независне новине”.

Вуковићу није било јасно ни “стављање на располагање свих људских капацитета”, па је питао мисли ли се на сва три запослена и могу ли они контролисати евентуалне нереде.

Он је подсјетио да су се, док је шефица у Амбасади БиХ у Камбери била Амира Капетановић, обиљежавали датуми који су усаглашени у БиХ, као и на чињеницу да резолуција о Сребреници није усвојена у парламенту БиХ.

Вијеће бх организација Аустралије, са Сенадом Софтић-Талетовић на челу, недавно је упутило захтјев Амбасади БиХ у Камбери да се у тој згради одржи обиљежавање 15. годишњице геноцида у Сребреници.

Из ове невладине организације позвали су грађане БиХ широм Аустралије да дођу и “пошаљу поруку политичарима у БиХ да се резолуција о Сребреници мора усвојити”.

Према писању аустралијског “Босна магазина”, чија је власница Сенада Софтић-Талетовић, Алкалај је дао чврста обећања да ће овој организацији и свим грађанима БиХ бити дозвољено окупљање у Амбасади БиХ у Камбери, а Вуковићево понашање оцијенио је као недопустиво, јер “нико не може да брани одржавање такве манифестације у згради Амбасаде, коју су и подигли грађани БиХ”.

SHARE

Оставите одговор