Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj naložio je da se 10. jula daju na raspolaganje zgrada i osoblje Ambasade BiH u Australiji članovima jedne nevladine organizacije koji će se tu okupiti u znak protesta protiv države BiH koja nije usvojila rezoluciju o Srebrenici.

Alkalaj je ovu instrukciju 21. juna poslao otpravniku poslova Ambasade Momčilu Vukoviću, a nakon što se Vuković 23. juna obratio za dodatna objašnjenja, jer „ne razumije kako će dati zgradu Ambasade da se u njoj protestuje protiv države BiH“, 24. juna dobio je rješenje o povratku u BiH, pišu sutrašnje „Nezavisne novine“.

Vukoviću nije bilo jasno ni „stavljanje na raspolaganje svih ljudskih kapaciteta“, pa je pitao misli li se na sva tri zaposlena i mogu li oni kontrolisati eventualne nerede.

On je podsjetio da su se, dok je šefica u Ambasadi BiH u Kamberi bila Amira Kapetanović, obilježavali datumi koji su usaglašeni u BiH, kao i na činjenicu da rezolucija o Srebrenici nije usvojena u parlamentu BiH.

Vijeće bh organizacija Australije, sa Senadom Softić-Taletović na čelu, nedavno je uputilo zahtjev Ambasadi BiH u Kamberi da se u toj zgradi održi obilježavanje 15. godišnjice genocida u Srebrenici.

Iz ove nevladine organizacije pozvali su građane BiH širom Australije da dođu i „pošalju poruku političarima u BiH da se rezolucija o Srebrenici mora usvojiti“.

Prema pisanju australijskog „Bosna magazina“, čija je vlasnica Senada Softić-Taletović, Alkalaj je dao čvrsta obećanja da će ovoj organizaciji i svim građanima BiH biti dozvoljeno okupljanje u Ambasadi BiH u Kamberi, a Vukovićevo ponašanje ocijenio je kao nedopustivo, jer „niko ne može da brani održavanje takve manifestacije u zgradi Ambasade, koju su i podigli građani BiH“.

Ostavi poruku