Zaštićeni svjedok optužbe Haškog tribunala KDZ-185 potvrdio je danas na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je „znao da su muslimanske snage pucale u leđa pripadnicima UN“, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Na pitanje da li je snagama Armije BiH „odgovaralo da ometu popravku pogona električne energije i da su zato pucali na mjesto gdje je bio i svjedok“, on je odgovorio potvrdno.

Svjedok je rekao da „ne zna“ da li je sa položaja oko Sarajeva „moglo da se razazna koji su ciljevi vojni, a koji civilni“, ali da „zna da su u gradu stradali mnogi civili“.

Svjedok je govorio i o incidentu na sarajevskoj pijaci Markale, ali zbog čestih zatvaranja sjednice za javnost nije moglo da se razazna kakva su njegova saznanja o dva napada na pijacu. Moglo se čuti da je svjedok rekao da „nije bio očevidac“, a u jednom trenutku dio njegove izjave da „očigledno Srbi nisu mogli ispaliti“ (…).

KDZ-185 nije mogao da potvrdi navode optuženog o otvaranju snajperske vatre snaga Armije BiH „protiv sopstvenog naroda“, ali jeste ukazao da je muslimanska strana bila efikasnija u medijskom ratu.

Svjedok je potvrdio da je upoznao nekadašnjeg komandanta 10. brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace i da je znao da je on bio upleten u kriminalne radnje.

Svjedok je izjavio da mu je „već prilikom prvog susreta sa Cacom bilo jasno da ne bi želeo da ga sretne i drugi put“.

Svjedoku su odobrene mjere zaštite identiteta, lika i glasa. U sudnici je govorio francuski i rekao je da ne govori srpski.

Karadžić će sutra nastaviti da unakrsno ispituje ovog svjedoka.

Ostavi poruku