SHARE

Заштићени свједок оптужбе Хашког трибунала КДЗ-185 потврдио је данас на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да је “знао да су муслиманске снаге пуцале у леђа припадницима УН”, јавио је дописник Срне из Хага.

На питање да ли је снагама Армије БиХ “одговарало да омету поправку погона електричне енергије и да су зато пуцали на мјесто гдје је био и свједок”, он је одговорио потврдно.

Свједок је рекао да “не зна” да ли је са положаја око Сарајева “могло да се разазна који су циљеви војни, а који цивилни”, али да “зна да су у граду страдали многи цивили”.

Свједок је говорио и о инциденту на сарајевској пијаци Маркале, али због честих затварања сједнице за јавност није могло да се разазна каква су његова сазнања о два напада на пијацу. Могло се чути да је свједок рекао да “није био очевидац”, а у једном тренутку дио његове изјаве да “очигледно Срби нису могли испалити” (…).

КДЗ-185 није могао да потврди наводе оптуженог о отварању снајперске ватре снага Армије БиХ “против сопственог народа”, али јесте указао да је муслиманска страна била ефикаснија у медијском рату.

Свједок је потврдио да је упознао некадашњег команданта 10. брдске бригаде Армије БиХ Мушана Топаловића Цаце и да је знао да је он био уплетен у криминалне радње.

Свједок је изјавио да му је “већ приликом првог сусрета са Цацом било јасно да не би желео да га сретне и други пут”.

Свједоку су одобрене мјере заштите идентитета, лика и гласа. У судници је говорио француски и рекао је да не говори српски.

Караџић ће сутра наставити да унакрсно испитује овог свједока.

SHARE

Оставите одговор