Kakve veze automobil „Reno megan“ ima sa promocijom reklamnog veb sajta hrvatske firme „Haj koncept“. Nema nikakve, što su nam i potvrdili u ovoj zagrebačkoj firmi, jer nikada nisu uspostavili poslovnu saradnju sa preduzećem „SMS medija“ iz Banjaluke, koji putem nagradne igre „Sreća kuca na vaša vrata“ promoviše njihov veb portal.

„Sreća kuca na vaša vrata“ – naziv je najnovije SMS nagradne igre u Republici Srpskoj (RS) u koju je lako ući, ali treba mnogo upornosti da se iz nje izađe.

Naime, početkom juna u poštanskim sandučićima građana širom RS našli su se propagandni leci sa slikom premije ove nagradne igre – novim automobilom „Reno megan“. Da bi se prijavili potrebno je poslati slovo A na broj 0651399 i u bubnju ste za premiju. Ali, ono što je napisano veoma sitnim slovima na pozadini ovog letka jeste da time automatski postajete član SMS fan kluba, koji će biti aktivan i nakon izvlačenja nagrade 1. avgusta.

To znači da će vam mjesečno oni poslati četiri šaljive poruke, koji će vam svaki naplatiti po 1 KM. Teško da će se neko nasmijati kada pokuša da se odjavi iz SMS fan kluba prema uputstvu koje je navedeno na letku. Potrebno je, naime, na isti broj kao i za prijavu, 0651399 poslati poruku „stop A“, ali kada to pokušate nećete uspjeti, jer sa vašeg telefona nećete moći poslati odjavnu poruku.

Potom slijedi zvanje m:tel-ovog kol servisa čiji operateri kažu da oni ne mogu odjaviti korisnike iz SMS fan kluba jer je, slučajno ili ne, riječ o vikendu a njihovi šefovi tada ne rade. Potvrdili su i da su primili ogroman broj sličnih poziva i da su se neki od građana uspjeli odjaviti, ali ostaje pitanje koliko je onih koji nemaju tu sreću?

Tek radnim danom nakon četiri-pet poziva u kol centru dali su uputstvo da je potrebno izbrisati sve poruke u telefonu pa onda poruka o odjavi može otići do „SMS medija“ i uspješno ćete se odjaviti iz SMS fan kluba.

Na letku je naveden i broj auto-kuće „Unionauto“, koji su potvrdili da nemaju nikakve veze sa organizovanjem nagradne igre, nego su generalni sponzori, odnosno obezbjeđuju premiju – novi „Reno megan“. I zaista na njihovoj internet stranici ni riječi o ovoj nagradnoj igri.

Na internet stranici „SMS medija“, organizatora igre, navedena je samo njihova i-mejl adresa, ali ne i broj telefona. I tu je saopšten jedan veoma interesantan podatak – nagradna igra je organizovana s ciljem promocije hrvatskog veb sajta „www.miofun.org“, odnosno preduzeća „Haj koncept“ čije je sjedište u Zagrebu i bavi se blutut marketingom, što je navedeno kao član 1 pravila ove nagradne igre.

„Preduzeće ’SMS-medija’ DOO, Put srpskih branilaca broj 116, Banjaluka, ID broj 71-01-0065-10, organizuje nagradnu igru `Sreća kuca na vaša vrata` za sve građane RS radi promovisanja veb portala za prodaju mobilnih sadržaja www.miofun.org“, navedeno je na sajtu organizatora.

Ako se već promovišu ovi sadržaji, zašto se onda na promotivnom letku ni na jednom mjestu ne spominje zagrebačko preduzeće „Haj koncept“ i kakve veze automobil „Reno megan“ ima sa promocijom reklamnog veb sajta.

U ovom zagrebačkom preduzeću direktor „Haj koncepta“ Ivan Hlušićka Srni je potvrdio da oni uopšte nemaju uspostavljenu poslovnu saradnju sa banjalučkom firmom „SMS medija“, odnosno pojasnio da je nekih pregovora o saradnji ranije bilo, ali ništa na kraju nije dogovoreno. On je pojasio da je neko napravio veb stranicu www.miofun.org koja vodi do njihovog sajta www.hikoncept.hr, ali bez zvaničnog odobrenja.

Portparol Uprave za igre na sreću Republike Srpske Danijela Kovačević potvrdila je Srni da je odobrenje za organizovanje ove nagradne igre izdato preduzeću „SMS medija“ 16. aprila nakon što je utvrđeno da podnosilac zahtjeva ispunjava sve zakonom predviđene uslove.

„Uprava nije nadležna da kontroliše rad organizatora nagradnih igara, odnosno ocjenjuje usklađenost njihove djelatnosti sa pozitivnim zakonskim propisima, već u ovom slučaju može samo da provjerava da li se nagradna igra održava u skladu sa odobrenim i objavljenim pravilima“, kaže Kovačevićeva.

Ona kaže da Republička uprava za igre na sreću nije nadležna za probleme sa odjavljivanjem iz SMS fan kluba, nego samo za realizaciju nagradne igre.

Ostaje pitanje koliko je građana RS koji nisu imali dovoljno strpljenja i vremena i pomirili su se sa tim da im se uzimaju po četiri KM mjesečno, za ne baš smiješne viceve. Pojedinačno ovo je mala svota zbog koje nije moguće tužiti preduzeće „SMS medija“, ukoliko se osjećate prevarenim, ali uzme li se u obzir veliki broj građana koji će se pomiriti sa ovim uzimanjem novca dolazi se do hiljada maraka čistog prihoda za ovo preduzeće.

Ostavi poruku