Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење митроплита Амфилохија, владике Теодосија и црквених великодостојника, служио је данас на Видовдан парастос на Газиместану, код Приштине, мјесту на коме су се 1389. године сукобиле отоманска и српска војска.

Парастос је почео химнама Србије и Русије у присуству амбасадора Руског у Београду Александра Конузина и министара Богољуба Шијаковића и Горана Богдановића.

Парастосу на Газиместану присуствовало је неколико хиљада Срба, а скуп је обезбјеђивала Косовска полицијска служба.

Патријарх Иринеј служио је јутрос литургију у манастиру Грачаница, на којој је поручио да албански народ има неспорно право да постоји на Косову и Метохији, али да то право имају и Срби којима је ово вјековна отаџбина.

У видовданској бесједи патријарх Иринеј изразио је наду да ће за Косово и Метохију бити нађено рјешење које ће задовољити обје стране – и српску и албанску.

Патријарх је истакао да је страдање овог народа је почело на Косовском боју и да још траје, те да се не види крај те борбе.

„Велики светитељи почивају овде. Надамо се да ће савест оних који одлучују о судбини ове свете наше земље учинити по својој савести и неће учинити оно чиме ће створити историјску неправду, што ће остати као јабука раздора за многа будућа времена. Надамо се да ће наћи решење којим ће задовољити ова два народа који овде живе од векова и дугих времена“, навео је патријарх српски.

Патријарх Иринеј сматра да „ма како решење које ће задовољити једну страну није решење него разлог раздора, а то не желимо ни ми ни они који желе да овде имају и земљу и своју државу“.

„Нека је благословен Видовдан – дан окупљања на светој земљи да охрабримо овај народ који је остао, још пати и трпи, али с вером и надом да ће том страдању доћи крај, а оне који су отисли молимо да се врате својим домовима и светињама да ове лепоте не остављају другима већ оно што су примили оставе онима који остају иза њих“, рекао је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски позвао је све који живе на тим подручјима да не чине оно што Богу није пријатно, јер је ова земља велика, и има мјеста за све.

„Ако будемо људи, лако је наћи и договор и разговор и ријешити све проблеме. Са овог светог места поручујемо да будемо ми људи према њима и они према нама, јер можемо заједно живети као и до сада, као људи“, рекао је патријарх на јутрошњој литургији у Манасзиру Грачаница.

Литургији у манастиру Грачаница присуствовали су министри Горан Богдановић и Богољуб Шијаковић, као и амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Косовска полиција и незнатне снаге Кфора контролишу прилазе Газиместану, а на мјесту на коме се одржава видовданска прослава на Косову и Метохији прије подне није било инцидената.

Косовска битка или Бој на Косову вођена је на Видовдан (15/28. јуна) 1389. године на Газиместану, недалеко од Приштине, између српских и отоманских снага.         Косовска битка је имала велики одјек у тадашњој Европи и успјела је привремено да заустави отоманско ширење.

Ostavi poruku