Odbjegli organizator terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, prema policijskim saznanjima, nalazi na području Kantona Sarajevo, izjavio je direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

Miletić nije mogao otkriti indentitet ovog lica, a prema nezvaničnim informacijama riječ je o Naseru Palislamoviću.

„Svakog trenutka očekujemo naredbu Suda BiH o potjeri za ovim licom, nakon čega ćemo medijima saopštiti i njegov identitet i objaviti mu fotografiju“, rekao je Miletić novinarima nakon vanrednog sastanka najviših službenika policijskih agencija, Ministarstva bezbjednosti i pravosudnih institucija u BiH na kojem se razgovaralo o stvaranju mogućnosti za efikasniju borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala u BiH.

Miletić je naveo da je ovo lice viđeno kako se terenskim vozilom udaljava od mjesta terorističkog akta, te da je istraga utvrdila da se nijedno lice koja je kontaktiralo sa osumnjičenim, kao i sa uhapšenim Harisom Čauševićem nekoliko časova prije napada, ne može povezati sa pripremom napada na policijsku stanicu.

„Policija je zaključila da se radilo o vreći od 14-15 kilograma eksploziv, a uviđaj još nije gotov“, rekao je Miletić, izrazivši nadu da će u naredna dva-tri dana slučaj biti rasvijetljen.

On je dodao da je u Travniku juče privedeno i jedno lice koje je elektronskom poštom policiju upozorilo da grupa koja je organizovala napad u Bugojnu planira nastaviti terorističke aktivnosti u Donjem Vakufu.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin nije mogao otkriti više detalja o ovom slučaju radi istrage, ali je istakao da je sada potrebno utvrditi motive i nalogodavce.

„Napad na policiju je napad na državu. Sada trebamo utvrditi motive i nalogodavce“, rekao je Barašin, poručivši da jučerašnji tragični događaj u Bugojnu pokazuje da država sada treba preduzeti mnogo krupnije aktivnosti kako bi osigurala bezbjednost svojim građanima.

Barašin je pozvao na hitno i odlučno obračunavanje sa terorizmom u BiH, istakavši da država u tom smislu mora stati iza policijskih agencija i Tužilaštva BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović najavio je da će se nakon hapšenja odbjeglog organizatora terorističkog akta čelnici ovog ministarstva, policijskih agencija i Tužilaštva BiH sastati u roku od 24 časa kako bi definisali sve obaveze i akcije koje će se sprovesti kako bi se suprostavile „zlu terorizma“.

„Ovo je alarm da se na odlučan način suprostavimo organizovanom kriminalu, pogotovo terorizmu. Situacija je veoma ozbiljna i sada nam je potrebna maksimalna saradnja kako bi ovakve stvari iskorijenili“, poručio je Ahmetović.

U jučerašnjem terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

Policija je uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu.

Uhapšeni su i Nermin Avdibašić i Adnan Haračić zvani Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a priveden je i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa.

Ostavi poruku