Одбјегли организатор терористичког напада на полицијску станицу у Бугојну, према полицијским сазнањима, налази на подручју Кантона Сарајево, изјавио је директор Федералне управе полиције Златко Милетић.

Милетић није могао открити индентитет овог лица, а према незваничним информацијама ријеч је о Насеру Палисламовићу.

„Сваког тренутка очекујемо наредбу Суда БиХ о потјери за овим лицом, након чега ћемо медијима саопштити и његов идентитет и објавити му фотографију“, рекао је Милетић новинарима након ванредног састанка највиших службеника полицијских агенција, Министарства безбједности и правосудних институција у БиХ на којем се разговарало о стварању могућности за ефикаснију борбу против тероризма и организованог криминала у БиХ.

Милетић је навео да је ово лице виђено како се теренским возилом удаљава од мјеста терористичког акта, те да је истрага утврдила да се ниједно лице која је контактирало са осумњиченим, као и са ухапшеним Харисом Чаушевићем неколико часова прије напада, не може повезати са припремом напада на полицијску станицу.

„Полиција је закључила да се радило о врећи од 14-15 килограма експлозив, а увиђај још није готов“, рекао је Милетић, изразивши наду да ће у наредна два-три дана случај бити расвијетљен.

Он је додао да је у Травнику јуче приведено и једно лице које је електронском поштом полицију упозорило да група која је организовала напад у Бугојну планира наставити терористичке активности у Доњем Вакуфу.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин није могао открити више детаља о овом случају ради истраге, али је истакао да је сада потребно утврдити мотиве и налогодавце.

„Напад на полицију је напад на државу. Сада требамо утврдити мотиве и налогодавце“, рекао је Барашин, поручивши да јучерашњи трагични догађај у Бугојну показује да држава сада треба предузети много крупније активности како би осигурала безбједност својим грађанима.

Барашин је позвао на хитно и одлучно обрачунавање са тероризмом у БиХ, истакавши да држава у том смислу мора стати иза полицијских агенција и Тужилаштва БиХ.

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић најавио је да ће се након хапшења одбјеглог организатора терористичког акта челници овог министарства, полицијских агенција и Тужилаштва БиХ састати у року од 24 часа како би дефинисали све обавезе и акције које ће се спровести како би се супроставиле „злу тероризма“.

„Ово је аларм да се на одлучан начин супроставимо организованом криминалу, поготово тероризму. Ситуација је веома озбиљна и сада нам је потребна максимална сарадња како би овакве ствари искоријенили“, поручио је Ахметовић.

У јучерашњем терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повријеђено, од којих тешко полицајка Едина Хиндић.

Полиција је ухапсила Хариса Чаушевића званог Окс, који је признао да је активирао експлозивну направу веће разорне моћи иза зграде Полицијске станице у Бугојну.

Ухапшени су и Нермин Авдибашић и Аднан Харачић звани Маца који се доводе у везу са бомбашким нападом, а приведен је и Џемал Тојагић из Доњег Вакуфа.

Leave a Reply