Политичке странке из Републике Српске /РС/ једногласно су и најоштрије осудиле бомбашко-терористички напад у Бугојну, подсјећајући да ранија бројна упозорења из РС на опасности вехабијског покрета нису уродила одговарајућим акцијама безбједносних агенција БиХ.

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић оцијенио је да је напад на полицијску станицу у Бугојну директна примјена технологије безразложних масовних егзекуција карактеристичних за нестабилне исламске земље и коначна потврда да се тероризам усељава на политичку карту БиХ.

„Непрестано инсистирање на унитаризацији и централизацији, на искључивом бошњачком праву на БиХ и обиљежавање РС и Срба геноциднима, најплоднији је расадник бугојанског тероризма. Бомашко-терористички напад у Бугојну вјероватно, за сада, има главни циљ да удаљи БиХ од Европске уније што је главни циљ и (предсједавајућег Предсједништва БиХ) Хариса Силајџића са његовим турским ангажманом“, рекао је Васић.

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић истакао је данас да безбједносно стање у БиХ није добро.

„У том смислу од свих политичара се очекује одговорност да својим изјавама и наступима доприносе смиривању стања и очувању Дејтонског мировног споразума, а не зарад личног интереса и политичког профита изазивају одређене врсте конфликата и свађа“, рекао је Тадић у Београду поводом јучерашњег терористичког напада у Бугојну.

Он је нагласио да се у тим конфликтима и свађама увијек појаве екстремне групе, као што је то било у Бугојну, гдје са позиције вехабијских анархистичких идеја негирају државу и друштво, Дејтонски мировни споразум и све оно што они представљају.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић сматра да БиХ пријети опасност од тероризма и да се борби против тероризма мора посветити више пажње, посебно институција БиХ, а прије свега полиције и тужилаштва који у накраћем могућем времену морају најоштрије да санкционишу починиоце.

Према његовим ријечима, сви они који су потцјењивали ту врсту опасности направили су велику грешку, а то потцјењивање посебно је долазило из Федерације БиХ.

„Мислим да ће ово допринијети ширењу великог страха од тероризма у БиХ, посебно у РС, а надам се да ће мјере које ће се предузети бити такве да ће зауставити свакога ко би евентуално размишљао поново о неким терористичким нападима“, закључио је Иванић.

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић сматра да је терористички акт у Бугојну само упозорење да се на нивоу БиХ и РС морају предузети мјере да се заштите грађани од терориста и утицаја екстремних терористичких организација из иностранства.

Павић је подсјетио да је ДНС у више наврата указивао на постојање терористичких организација и терориста на подручју БиХ који су повезани са терористичким центрима у иностранству, а који се несметао крећу и бораве у БиХ уз знање институција безбједности и страног фактора.

„Сви они знају за постојање терористичких организација у Федерацији БиХ, али нико неће да предузме било какве мјере да се то спријечи. Нажалост, морало се догодити Бугојно да би се дигао глас јавности, али још увијек институције БиХ које су задужене не предузимају довољно мјера да се такви акти спријече“, рекао је Павић.

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић рекао је да је крајње запрепашћен јучерашњим безобзирним терористичким актом у Бугојну који је показао да БиХ више није безбједна земља.

Он је рекао да је ово јасан знак да је подземље вехабијског покрета и тероризма у БиХ проговорило, након што су годинама из РС упозораване званичне институције у Сарајеву које нису оштро реаговале на најаве могућих терористичких аката.

„То нас јако брине, јер то значи да, умјесто да терористичке ћелије у БиХ буду на вријеме откривене и уништене, њима је дозвољено да јачају и да се развијају до тог нивоа да се усуде предузети страшан терористички чин у коме су убијени недужни људи и страдала имовина грађана Бугојна“, нагласио је Ђокић.

Он је најавио да ће као предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС захтијевати од институција РС одговорних за безбједност, прије свега МУП-а РС, да појача све напоре и да мјерама које му стоје на располагању осигура пуну безбједност свим грађанима РС, а тиме и БиХ.

Предсједник Српске радикалне странке /СРС/ РС Миланко Михајлица сматра да је терористики напад у Бугојну посљедица затварања очију и неблаговременог реаговања домаћих и страних безбједносних служби пред чињеницама и упозорењима да су бројни терористички напади у Европи припремани на овим просторима, гдје је развијен вехабијски покрет.

„Крајњи је тренутак да се схвати да се са радикалним терористичким круговима и организацијама у БиХ мора раскрстити јер се у противном не треба изненадити ако се овакви брутални терористички напади понове било гдје у БиХ, укључујући и РС чије су институције и најутицајнији појединци врло реална и могућа мета“, истакао је Михајлица.

У јучерашњем терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повријеђено, од којих тешко полицајац Едина Хиндић.

Полиција је ухапсила Нермина Авдибашића и Аднана Харачића званог Маца који се доводе у везу са бомбашким нападом, а још се трага за одбјеглим Насером Палисламовићем. Приведени су и Џемал Тојагић из Доњег Вакуфа и Харис Чаушевић, звани Окс, који је признао да је активирао експлозивну направу код Полицијске станице у Бугојну.

Тужилаштво БиХ саопштило је данас да заједно са полицијским агенцијама наставља интензивне активности на откривању и хапшењу лица одговорних за тешки терористички чин у Бугојну.

„До сада су ухапшена два лица чији су иницијали Ч.Х. и А.Х. која ће након полицијске обраде, у законском року, бити предата поступајућем тужиоцу, који ће испитати осумњичене и након тога одлучити о покретању приједлога за одређивање притвора и другим законским мјерама према осумњиченима“, саопштено је из Тужилаштва БиХ

Ostavi poruku