Naslovna Vijesti Državne institucije ne znaju ko je prijetnja

Državne institucije ne znaju ko je prijetnja

0

Obavještajne službe SAD i svijeta bolje znaju kakve su i koje organizacije prijetnja nacionalnoj bezbjednosti BiH i šire, nego institucije u BiH, izjavila je član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

„Ne očekujem da se aktuelni ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović previše zanima za tu oblast, kao ni prethodni, s obzirom na različite kontekste koji su ga sa njima dovodili u vezu. Komisija još nije dobila nijedan adekvatan ni kvalitetan odgovor o tome koje su to organizacije prijetnja nacionalnoj bezbjednosti“, rekla je Majkićeva za „Glas Srpske“.

Ona je dodala da se ovoj komisiji šalju zbirni izvještaji koje sačinjavaju entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, a da je doprinos bezbjednosnih struktura sa nivoa države u svemu tome marginalan.

„Nema odgovora na pitanje da li u BiH postoje teroristi, na koji način djeluju, gdje se nalaze. Oni koji bi o tome trebalo da daju utemeljene odgovore jednostavno ćute“, naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, BiH nije imuna na takve organizacije i pojedince samom činjenicom što se nalazi na zanimljivom geografskom prostoru.

U jučerašnjem terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

Policija je uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a još se traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem, saznaje Srna iz policijskih izvora. Osim Avdibašića i Haračića privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod Policijske stanice u Bugojnu.

Postoje indicije da je Palislamović, koji živi u Zenici, pobjegao kod rodbine u Sarajevo. Srna saznaje da je on oženjen sestrom Rijada Rustempašića, kojem se pred Sudom BiH sudi za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom.

Palislamovićevo ime spominje se i u optužnici protiv grupe Rijada Rustempašića, ali da je on i osim brojnih navoda koji ga povezuju sa nabavkom i držanjem eksploziva, tokom procesa oslobođen optužbi.

U optužnici se navodi da je Rustempašićeva grupa formirana i djelovala u namjeri da na teritoriji BiH izvrši teroristički čin napadom na jedan od zajednički identifikovanih objekata, odnosno željenih meta napada, a s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version