Обавјештајне службе САД и свијета боље знају какве су и које организације пријетња националној безбједности БиХ и шире, него институције у БиХ, изјавила је члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

„Не очекујем да се актуелни министар безбједности БиХ Садик Aхметовић превише занима за ту област, као ни претходни, с обзиром на различите контексте који су га са њима доводили у везу. Комисија још није добила ниједан адекватан ни квалитетан одговор о томе које су то организације пријетња националној безбједности“, рекла је Мајкићева за „Глас Српске“.

Она је додала да се овој комисији шаљу збирни извјештаји које сачињавају ентитетска министарства унутрашњих послова, а да је допринос безбједносних структура са нивоа државе у свему томе маргиналан.

„Нема одговора на питање да ли у БиХ постоје терористи, на који начин дјелују, гдје се налазе. Они који би о томе требало да дају утемељене одговоре једноставно ћуте“, нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, БиХ није имуна на такве организације и појединце самом чињеницом што се налази на занимљивом географском простору.

У јучерашњем терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повријеђено, од којих тешко полицајка Едина Хиндић.

Полиција је ухапсила Нермина Авдибашића и Аднана Харачића званог Маца који се доводе у везу са бомбашким нападом, а још се трага за одбјеглим Насером Палисламовићем, сазнаје Срна из полицијских извора. Осим Авдибашића и Харачића приведени су и Џемал Тојагић из Доњег Вакуфа и Харис Чаушевић, звани Окс, који је признао да је активирао експлозивну направу код Полицијске станице у Бугојну.

Постоје индиције да је Палисламовић, који живи у Зеници, побјегао код родбине у Сарајево. Срна сазнаје да је он ожењен сестром Ријада Рустемпашића, којем се пред Судом БиХ суди за тероризам, удруживање ради чињења кривичних дјела, неовлашћени промет оружјем и војном опремом.

Палисламовићево име спомиње се и у оптужници против групе Ријада Рустемпашића, али да је он и осим бројних навода који га повезују са набавком и држањем експлозива, током процеса ослобођен оптужби.

У оптужници се наводи да је Рустемпашићева група формирана и дјеловала у намјери да на територији БиХ изврши терористички чин нападом на један од заједнички идентификованих објеката, односно жељених мета напада, а с циљем озбиљног застрашивања становништва и озбиљне дестабилизације основних политичких, уставних, привредних и друштвених структура БиХ.

Ostavi poruku