Предсједник Републике Српске /РС/ Рајко Кузмановић изјавио је данас да је основни мотив Видовдана немјерљива жртва која је кроз историју давана, а која се даје и данас да би била очувана слобода и идентитет српског народа.

На централној свечаности обиљежавања Видовдана – крсне славе Војске РС, Кузмановић је у Источном Сарајеву нагласио да припадници Трећег пјешадијског РС пука, који баштини традицију, идентитет и војно наслијеђе Српске и српског народа, и у тешким временима новије историје нису изневјерили ту традицију стајући у одбрану угроженог права српског народа на слободу и равноправност.

„Након окончања трагичног сукоба на овим просторима, органи и институције РС, а то значи и ВРС, дали су велики допринос првођењу Дејтонског мировног споразума, учвршћивању мира и изградњи повјерења и сарадње међу народима и грађанима БиХ“ , рекао је Кузмановић.

Предсједник РС додао је да су усвајањем савремених војних стандарда и учешћем у мировним мисијама, припадници Трећег пјешадијског РС пука дали пуни допринос напретку БиХ у евроатлантским интеграцијама и колективној безбједности у свијету.

На тај начин, према његовим ријечима, показали су да су досљедни насљедници славне традиције српског народа и војске, и да су пук мира и толеранције који је способан, обучен и опредијењен за извршавање свих постављених задатака.

Честитајући крсну славу припадницима ВРС, Кузмановић је подсјетио да је војска увијек била гарант не само опстанка и егзистенције народа, него и одбране РС која је настала као легални и легитимни израз воље српског народа у БиХ.

„У овим свечаним тренуцима са пијететом и поштовањем присјећамо се свих оних који су, као припадници ВРС, дали животе за стварање и одбрану РС у борби за слободу, достојанство, историјски, национални и духовни идентитет нашег народа“, нагласио је Кузмановић који је одао признање и рањеним, заробљеним и несталим борцима и цивилима.

Он је посебно нагласио моралну обавезу о одговорност да се трајно води брига о породицама погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида.

Кузмановић каже да је српском и свим другим народима и грађанима у БиХ доста рата и сукоба, те да је свима потребан мир, сигурност и економски просперитет, те навео да би то требало са схвате сви, а посебно они који заговарају радикалне уставне промјене које нарушавају равнотежу и равноправност конститутивних народа, а које воде ка централизацији и унитаризацији БиХ.

„Представници РС опредијељени су да у духу договора и консензуса траже рјешења за сва отворена питања, нарочито она која се односе на европске и евроатланске интеграције БиХ“, истакао је Кузмановић.

Он је навео да је РС показала спремност и способност да буде дио тих процеса, али не по сваку цијену, те истакао да нема и неће бити попуштања и компромиса који би нарушили и умањили уставни капацитет РС.

Кузмановић је истакао да РС не може да прихвати нереална условљавања у погледу напретка БиХ према евроатлантским интеграцијама, што се посебно односи на актуелна питања подјеле непокретне војне имовине.

„У том смислу компромисна рјешења која нудимо су праведна и уставна и омогућавају несметано функционисање заједничких институција и Оружаних снага БиХ, уз очување интереса и уставних права ентитета, којима та имовина изворно и припада“, рекао је предсједник Српске.

Leave a Reply