Predsjednik Republike Srpske /RS/ Rajko Kuzmanović izjavio je danas da je osnovni motiv Vidovdana nemjerljiva žrtva koja je kroz istoriju davana, a koja se daje i danas da bi bila očuvana sloboda i identitet srpskog naroda.

Na centralnoj svečanosti obilježavanja Vidovdana – krsne slave Vojske RS, Kuzmanović je u Istočnom Sarajevu naglasio da pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka, koji baštini tradiciju, identitet i vojno naslijeđe Srpske i srpskog naroda, i u teškim vremenima novije istorije nisu iznevjerili tu tradiciju stajući u odbranu ugroženog prava srpskog naroda na slobodu i ravnopravnost.

„Nakon okončanja tragičnog sukoba na ovim prostorima, organi i institucije RS, a to znači i VRS, dali su veliki doprinos prvođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, učvršćivanju mira i izgradnji povjerenja i saradnje među narodima i građanima BiH“ , rekao je Kuzmanović.

Predsjednik RS dodao je da su usvajanjem savremenih vojnih standarda i učešćem u mirovnim misijama, pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka dali puni doprinos napretku BiH u evroatlantskim integracijama i kolektivnoj bezbjednosti u svijetu.

Na taj način, prema njegovim riječima, pokazali su da su dosljedni nasljednici slavne tradicije srpskog naroda i vojske, i da su puk mira i tolerancije koji je sposoban, obučen i opredijenjen za izvršavanje svih postavljenih zadataka.

Čestitajući krsnu slavu pripadnicima VRS, Kuzmanović je podsjetio da je vojska uvijek bila garant ne samo opstanka i egzistencije naroda, nego i odbrane RS koja je nastala kao legalni i legitimni izraz volje srpskog naroda u BiH.

„U ovim svečanim trenucima sa pijetetom i poštovanjem prisjećamo se svih onih koji su, kao pripadnici VRS, dali živote za stvaranje i odbranu RS u borbi za slobodu, dostojanstvo, istorijski, nacionalni i duhovni identitet našeg naroda“, naglasio je Kuzmanović koji je odao priznanje i ranjenim, zarobljenim i nestalim borcima i civilima.

On je posebno naglasio moralnu obavezu o odgovornost da se trajno vodi briga o porodicama poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kuzmanović kaže da je srpskom i svim drugim narodima i građanima u BiH dosta rata i sukoba, te da je svima potreban mir, sigurnost i ekonomski prosperitet, te naveo da bi to trebalo sa shvate svi, a posebno oni koji zagovaraju radikalne ustavne promjene koje narušavaju ravnotežu i ravnopravnost konstitutivnih naroda, a koje vode ka centralizaciji i unitarizaciji BiH.

„Predstavnici RS opredijeljeni su da u duhu dogovora i konsenzusa traže rješenja za sva otvorena pitanja, naročito ona koja se odnose na evropske i evroatlanske integracije BiH“, istakao je Kuzmanović.

On je naveo da je RS pokazala spremnost i sposobnost da bude dio tih procesa, ali ne po svaku cijenu, te istakao da nema i neće biti popuštanja i kompromisa koji bi narušili i umanjili ustavni kapacitet RS.

Kuzmanović je istakao da RS ne može da prihvati nerealna uslovljavanja u pogledu napretka BiH prema evroatlantskim integracijama, što se posebno odnosi na aktuelna pitanja podjele nepokretne vojne imovine.

„U tom smislu kompromisna rješenja koja nudimo su pravedna i ustavna i omogućavaju nesmetano funkcionisanje zajedničkih institucija i Oružanih snaga BiH, uz očuvanje interesa i ustavnih prava entiteta, kojima ta imovina izvorno i pripada“, rekao je predsjednik Srpske.

Ostavi poruku