Naslovna Vijesti Biset: Nije bilo genocida

Biset: Nije bilo genocida

2

Bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji Džejms Biset tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida, te da „potpuna istina o Srebrenici tek treba da izađe na vidjelo“.

„Mnogo je netačnosti, nerazumijevanja, pogrešnih interpretacija… Broj od 8 000 ubijenih je nepotvrđen i cijela ta stvar je preuveličana. Ono što je sigurno jeste da tamo genocida nije bilo“, kaže Biset za frankfurtske „Vesti“.

Komentarišući činjenicu da kanadski parlament nije glasao o prijedlogu rezolucije o Srebrenici koju su inicirali Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, on je ocijenio da „premijer Harper nije bio srećan zbog tog prijedloga i da je izabrao sredinu: nije želio da parlament to prihvati, ali prijedlog nije ni odbijen, o njemu se, jednostavno nije ni glasalo“.

Biset ne veruje da je premijer Kanade u potpunosti upoznat o situaciji u Srebrenici, ali pretpostavlja da ga je, možda, neko od njegovih saradnika upozorio na osjetljivost i kompleksnost te teme.

Odgovarajući na pitanje zašto se usvajanje rezolucije o Srebrenici nameće državama, on je rekao da je riječ o „političkim motivima“.

„Ne treba zaboraviti da su oni koji guraju tu rezoluciju – muslimani. Njima treba genocid, oni hoće svoj genocid kako bi mogli da kažu da su žrtve. Nikad ne možete porediti Srebrenicu, sve i da je ubijeno 8 000 ljudi – a nije, sa šest miliona Jevreja koji su stradali za vrijeme Drugog svetskog rata, ili sa 250 000 ubijenih u građanskom ratu u Alžiru, pa u Sijera Leoneu. Zašto bismo mi u Kanadi obilježavali 11. juli“ – upitao je Biset.

On smatra da „kanadski Srbi mogu i treba da pišu članovima parlamenta i da im kažu da neće glasati za njih, ukoliko se izglasa rezolucija o Srebrenici, jer se u parlamentu najviše plaše da izgube izbore“.

2 KOMENTARI

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version