Бивши канадски амбасадор у Југославији Џејмс Бисет тврди да у Сребреници није било геноцида, те да „потпуна истина о Сребреници тек треба да изађе на видјело“.

„Много је нетачности, неразумијевања, погрешних интерпретација… Број од 8 000 убијених је непотврђен и цијела та ствар је преувеличана. Оно што је сигурно јесте да тамо геноцида није било“, каже Бисет за франкфуртске „Вести“.

Коментаришући чињеницу да канадски парламент није гласао о приједлогу резолуције о Сребреници коју су иницирали Конгрес Бошњака Сјеверне Америке и Институт за истраживање геноцида, он је оцијенио да „премијер Харпер није био срећан због тог приједлога и да је изабрао средину: није желио да парламент то прихвати, али приједлог није ни одбијен, о њему се, једноставно није ни гласало“.

Бисет не верује да је премијер Канаде у потпуности упознат о ситуацији у Сребреници, али претпоставља да га је, можда, неко од његових сарадника упозорио на осјетљивост и комплексност те теме.

Одговарајући на питање зашто се усвајање резолуције о Сребреници намеће државама, он је рекао да је ријеч о „политичким мотивима“.

„Не треба заборавити да су они који гурају ту резолуцију – муслимани. Њима треба геноцид, они хоће свој геноцид како би могли да кажу да су жртве. Никад не можете поредити Сребреницу, све и да је убијено 8 000 људи – а није, са шест милиона Јевреја који су страдали за вријеме Другог светског рата, или са 250 000 убијених у грађанском рату у Алжиру, па у Сијера Леонеу. Зашто бисмо ми у Канади обиљежавали 11. јули“ – упитао је Бисет.

Он сматра да „канадски Срби могу и треба да пишу члановима парламента и да им кажу да неће гласати за њих, уколико се изгласа резолуција о Сребреници, јер се у парламенту највише плаше да изгубе изборе“.

Leave a Reply