Policija je uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu, a traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem, saznaje Srna iz policijskih izvora.

Osim Avdibašića i Haračića privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod Policijske stabice u Bugojnu, od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro povrijeđeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.

Avdibašić od ranije poznat policiji zbog vršenja krivičnih djela, a Haračić je, kako Srna saznaje u policijskim izvorima, nekoliko časova prije eksplozije bio sa Čauševićem u Internet klubu „Sajber“. Isti izvor navodi da se Čaušević često sastajao sa Avdibašićem i Haračićem u ovom internet klubu.

Srna saznaje da policija još traga za odbjeglim Naserom Palislamovićem iz Ključa za kojeg se sumnja da je bio saučesnik u podmetanju eksplozivne naprave. Postoje indicije da je Palislamović, koji živi u Zenici, pobjegao kod rodbine u Sarajevo. Srni je saznaje da je on oženjen sestrom Rijada Rustempašića, kojem se pred Sudom BiH sudi za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom.

Palislamovićevo ime spominje se i u optužnici protiv grupe Rijada Rustempašića, ali da je on i pored brojnih navoda koji ga povezuju sa nabavkom i držanjem eksploziva, tokom procesa oslobođen optužbi.

„Informacije prikupljene tokom istrage pokazale su da je Rijad Rustempašić u jednom periodu bio vrlo blizak sa Naserom Palislamovićem iz Ključa, a prestali su se družiti malo prije nego što su izvršeni prvi pretresi i hapšenja u okviru istrage u martu 2008. Obojica su bili pripadnici `Vehabijskog pokreta` Sanski Most, i navodno su zajedno išli u područje Vučja Luka – Čavljak, u blizini Barica, mjesta gdje je federalna policija pronašla mine, eksploziv i slične predmete“, navodi se u optužnici protiv Rustempašića i ostalih.

Portal Sarajevo-iks.kom navodi da postoji mogućnost da je Čauševićev napad osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred Sudom BiH.

U optužnici se navodi da je Rustempašićeva grupa formirana i djelovala u namjeri da na teritoriji BiH izvrši teroristički čin napadom na jedan od zajednički identifikovanih objekata, odnosno željenih meta napada, a s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

Ostavi poruku