Полиција је ухапсила Нермина Авдибашића и Аднана Харачића званог Маца који се доводе у везу са бомбашким нападом на Полицијску станицу у Бугојну, а трага за одбјеглим Насером Палисламовићем, сазнаје Срна из полицијских извора.

Осим Авдибашића и Харачића приведени су и Џемал Тојагић из Доњег Вакуфа и Харис Чаушевић, звани Окс, који је признао да је активирао експлозивну направу код Полицијске стабице у Бугојну, од које је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо повријеђено, од којих тешко полицајка Едина Хиндић.

Авдибашић од раније познат полицији због вршења кривичних дјела, а Харачић је, како Срна сазнаје у полицијским изворима, неколико часова прије експлозије био са Чаушевићем у Интернет клубу „Сајбер“. Исти извор наводи да се Чаушевић често састајао са Авдибашићем и Харачићем у овом интернет клубу.

Срна сазнаје да полиција још трага за одбјеглим Насером Палисламовићем из Кључа за којег се сумња да је био саучесник у подметању експлозивне направе. Постоје индиције да је Палисламовић, који живи у Зеници, побјегао код родбине у Сарајево. Срни је сазнаје да је он ожењен сестром Ријада Рустемпашића, којем се пред Судом БиХ суди за тероризам, удруживање ради чињења кривичних дјела, неовлашћени промет оружјем и војном опремом.

Палисламовићево име спомиње се и у оптужници против групе Ријада Рустемпашића, али да је он и поред бројних навода који га повезују са набавком и држањем експлозива, током процеса ослобођен оптужби.

„Информације прикупљене током истраге показале су да је Ријад Рустемпашић у једном периоду био врло близак са Насером Палисламовићем из Кључа, а престали су се дружити мало прије него што су извршени први претреси и хапшења у оквиру истраге у марту 2008. Обојица су били припадници `Вехабијског покрета` Сански Мост, и наводно су заједно ишли у подручје Вучја Лука – Чављак, у близини Барица, мјеста гдје је федерална полиција пронашла мине, експлозив и сличне предмете“, наводи се у оптужници против Рустемпашића и осталих.

Портал Сарајево-икс.ком наводи да постоји могућност да је Чаушевићев напад освета због процеса Рустемпашићевој групи који траје пред Судом БиХ.

У оптужници се наводи да је Рустемпашићева група формирана и дјеловала у намјери да на територији БиХ изврши терористички чин нападом на један од заједнички идентификованих објеката, односно жељених мета напада, а с циљем озбиљног застрашивања становништва и озбиљне дестабилизације основних политичких, уставних, привредних и друштвених структура БиХ.

Ostavi poruku