Policija je uhapsila Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa koji se dovodi u vezu sa jutrošnjom eksplozijom kod zgrade Policijske stanice u Bugojnu, javljaju federalni mediji.

U Bugojnu je uhapšen Haris Čaušević zvani Oks, pripadnik radikalnog pokreta vehabija, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a policajka Edina Huntić zadobila teške povrede.

Policijski izvor potvrdio je Srni da je prilikom hapšenja Čaušević bacio bombu na policijsku patrolu i tom prilikom je lakše ranio pet policajaca.

Na uviđaju, koji još traje, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega. Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani ćutanjem i da se sumnja da je eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem.

Nezvanično se saznaje da je Čaušević planirao da digne u vazduh policijsku stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama bezbjednosti vjerske manifestacije Dani Ajvatovica koja se danas završava.

Federalni mediji navode da je Čaušević u vezi sa Rustempašićevom grupom optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

Policajci u Bugojnu naoružani su dugim cijevima, a krug za zabranu kretanja je proširen.

Od siline eksplozije, na parkingu kod stanice policije, uništeno je desetak automobila, a od detonacije su popucala stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od mjesta napada.

Eksplozija se desila na dan kada se u blizini Bugojna obilježava jubilarna 500. Ajvatovica koja predstavlja najveći skup muslimana u Evropi. Federalni mediji navode da vehabistički pokret na priznaje ovu manifestaciju.

Na svom portalu „putvjernika.kom“ oni navode da „…aktivnosti u vezi sa Ajvatovicom nemaju svoje osnove niti utemeljenja u islamu i njegovim jasnim i čistim propisima“.

„To je jedna negativna novotarija (bidat) u vjeri koja je zabranjena … Kada se ovom negativnom činu doda još i miješanje muškaraca i žena, nedolično neislamsko oblačenje i ponašanje i druge neispravnosti koje se dešavaju tom prilikom, a koje niko ne sprječava niti otklanja, stvar biva još gora …“, navodi portal.

[slideshow id=11]

Ostavi poruku