Полиција је ухапсила Џемала Тојагића из Доњег Вакуфа који се доводи у везу са јутрошњом експлозијом код зграде Полицијске станице у Бугојну, јављају федерални медији.

У Бугојну је ухапшен Харис Чаушевић звани Окс, припадник радикалног покрета вехабија, који је признао да је активирао експлозивну направу веће разорне моћи иза зграде Полицијске станице у Бугојну од које је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, а полицајка Едина Хунтић задобила тешке повреде.

Полицијски извор потврдио је Срни да је приликом хапшења Чаушевић бацио бомбу на полицијску патролу и том приликом је лакше ранио пет полицајаца.

На увиђају, који још траје, иза зграде Полицијске станице пронађена је врећа експлозива, фантомка и рукавице, које је, кажу полицијски извори, Чаушевић бацио приликом бијега. Исти извор наводи да се Чаушевић за сада брани ћутањем и да се сумња да је експлозивну направу активирао даљинским управљачем.

Незванично се сазнаје да је Чаушевић планирао да дигне у ваздух полицијску станицу у тренутку када се окупе сви полицајци како би се договорили о мјерама безбједности вјерске манифестације Дани Ајватовица која се данас завршава.

Федерални медији наводе да је Чаушевић у вези са Рустемпашићевом групом оптуженом пред Судом БиХ за тероризам.

Полицајци у Бугојну наоружани су дугим цијевима, а круг за забрану кретања је проширен.

Од силине експлозије, на паркингу код станице полиције, уништено је десетак аутомобила, а од детонације су попуцала стакла на зградама удаљеним и до 300 метара од мјеста напада.

Експлозија се десила на дан када се у близини Бугојна обиљежава јубиларна 500. Ајватовица која представља највећи скуп муслимана у Европи. Федерални медији наводе да вехабистички покрет на признаје ову манифестацију.

На свом порталу „путвјерника.ком“ они наводе да „…активности у вези са Ајватовицом немају своје основе нити утемељења у исламу и његовим јасним и чистим прописима“.

„То је једна негативна новотарија (бидат) у вјери која је забрањена … Када се овом негативном чину дода још и мијешање мушкараца и жена, недолично неисламско облачење и понашање и друге неисправности које се дешавају том приликом, а које нико не спрјечава нити отклања, ствар бива још гора …“, наводи портал.

[slideshow id=11]

Ostavi poruku