Терористички напад на полицијску станицу у Бугојну, у којем је убијен један полицајац, а неколико повријеђено, говори у прилог чињеници да је у БиХ потребно што прије забранити ношење бурке и никаба на јавном месту, рекао је замјеник предсједавајућег Комисије за људска права парламента БиХ Зоран Копривица.

Ова комисија у уторак ће разматрати принципе Приједлога закона о забрани ношења одеће, која онемогућава идентификацију на јавном месту, а који је предложио Клуб Савеза независних социјалдемократа ради, како су нагласили, повећања безбједности грађана у БиХ“.

„Иако је закон оправдан из безбједносних разлога све је очигледније да ће га оспорити чланови Комисије из бошњачких партија, који тврде да је ово провакација за муслиманске вјернике“, рекао је Копривица за „Вечерње новости“.

Шеф Клуба Хрвата у Дому народа Федерације БиХ Јосип Перић каже за „Новости“ да подржава овај закон, уколико је његов стварни циљ спречавање терористичких активности.

„Терористички напад у Бугојну показује да надлежне институције морају адекватно да одговоре на ову пријетњу. Ако је овај закон на том фону, треба га што прије усвојити“, нагласио је Перић.

Посланици Странке за БиХ у парламенту БиХ тврде да овим законом СНСД „провоцира припаднике муслиманске вјероисповјести и крши њихова основна људска права“.

Заједничка комисија за људска права парламента БиХ у уторак ће разматрати извјештаје полицијских и безбједносних агенција у БиХ о оправданости закона о забрани ношења бурке и никаба на јавним местима у БиХ.

Стручњаци за безбједност тврде да су бурке и никаб потенцијална пријетња грађанима БиХ, јер су ову традиционалну муслиманску верску ношњу злоупотријебили терористи широм свијета.

Иако је у неким европским земљама покренута иницијатива за забрану ношења бурке на јавном мјесту, Парламентарна скупштина Савјета Европе прошле седмице је усвојила резолуцију, према којој би потпуна забрана бурке на јавним мјестима оспорила основно право женама које желе да покрију лице. Забрана бурке би била контрапродуктивна, сматрају европски парламентарци.

Ostavi poruku