U snažnoj eksploziji koja je jutros oko 5.00 sati potresla Bugojnopolicajac Tarik Ljubuškić je poginuo, a šest ih je ranjeno. Policija u Bugojnu uhapsila je Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu, a privedene su još četiri osobe, dok se za jednom još traga.

Nepoznata eksplozivna naprava razorne moći nalazila se na zgradi Policijske stanice Bugojno. Od snažne detonacije popucala su stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od Policijske stanice, a kako saznajemo eksplozija se čula i u najudaljenijim dijelovima Bugojna. Policajka Edina Hindić (26) u eksploziji je zadobila teške povrede glave i prevezena je u Klinički centar Sarajevo.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u 4.50 sati pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač.

Čaušević je od ranije poznat organima gonjenje zbog vršenja krivičnih djela, a ranije je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića. Prijateljima se nerijetko hvalio da je vrstan haker, a u bugojanskoj džamiji je držao predavanja zbog kojih je privođen.

Na uviđaju, koji još traje, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega, objavila je Srna.

Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani ćutanjem.

Mediji navode da je Čaušević u vezi sa grupom Rijada Rustempašića kojoj se pred Sudom BiH sudi za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, kao i krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Kako smo saznali, postoji mogućnost da je Čauševićev napad osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred sudom BiH, ali se okolnosti tek utvrđuju.

U optužnici se navodi da je Rustempašićeva grupa formirana i djelovala u namjeri da na teritoriji BiH izvrši teroristički čin napadom na jedan od zajednički identificiranih objekata, odnosno željenih meta napada, a s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da se na inicijativu Rijada Rustempašića, koji je određivao vrijeme i mjesto sastanaka i rukovodio grupom, intenzivno sastajala u periodu od novembra 2007. do marta 2008. godine. Tokom tih sastanaka, navodi se u optužnici, diskutiralo se o potencijalnim metama napada, dogovarali su se i planirali izvršenje navedenog terorističkog čina, obučavali se za korištenje oružjem i eksplozivom, nabavljali i posjedovali oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, nabavljali video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva i snimke izrade i upotrebe improviziranih eksplozivnih naprava.

U Bugojnu je „opsadno“ stanje. Policija iz cijele Bosne i Hercegovine pristigla je u Bugojno, a tamo se nalazi i ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

„Ovo je udar na instituciju za provođenje zakona i na organe koji trebaju štititi mir i sigurnost građana u BiH. Ovo je poruka svima nama koji se bavimo sigurnošću i onima koji nam mogu pomoći da stvorimo sigurniju atmosferu za življenje da se energičnije, jače i funkcionalnije borimo protiv zla koje je danas eksplodiralo u Bugojnu. Nadam se da ćemo u tome imati podršku cjelokupne društvene zajednice u BiH“, kazao je Ahmetović.

[slideshow id=11]

Ostavi poruku