У снажној експлозији која је јутрос око 5.00 сати потресла Бугојнополицајац Тарик Љубушкић је погинуо, а шест их је рањено. Полиција у Бугојну ухапсила је Хариса Чаушевића званог Окс, који је признао да је јутрос активирао експлозивну направу, а приведене су још четири особе, док се за једном још трага.

Непозната експлозивна направа разорне моћи налазила се на згради Полицијске станице Бугојно. Од снажне детонације попуцала су стакла на зградама удаљеним и до 300 метара од Полицијске станице, а како сазнајемо експлозија се чула и у најудаљенијим дијеловима Бугојна. Полицајка Едина Хиндић (26) у експлозији је задобила тешке повреде главе и превезена је у Клинички центар Сарајево.

Чаушевић је након активирања експлозивне направе јутрос у 4.50 сати покушао да побјегне са лица мјеста, али је убрзо ухапшен и налази се у Полицијској станици Бугојно, гдје је признао извршење овог кривичног дјела.

Полиција сумња да је Чаушевић експлозивну направу активирао на даљински управљач.

Чаушевић је од раније познат органима гоњење због вршења кривичних дјела, а раније је у Исламском центру Бугојно вербално напао и лидера СДА Сулејмана Тихића. Пријатељима се неријетко хвалио да је врстан хакер, а у бугојанској џамији је држао предавања због којих је привођен.

На увиђају, који још траје, иза зграде Полицијске станице пронађена је врећа експлозива, фантомка и рукавице, које је, кажу полицијски извори, Чаушевић бацио приликом бијега, објавила је Срна.

Исти извор наводи да се Чаушевић за сада брани ћутањем.

Медији наводе да је Чаушевић у вези са групом Ријада Рустемпашића којој се пред Судом БиХ суди за тероризам, удруживање ради чињења кривичних дјела, као и кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом. Како смо сазнали, постоји могућност да је Чаушевићев напад освета због процеса Рустемпашићевој групи који траје пред судом БиХ, али се околности тек утврђују.

У оптужници се наводи да је Рустемпашићева група формирана и дјеловала у намјери да на територији БиХ изврши терористички чин нападом на један од заједнички идентифицираних објеката, односно жељених мета напада, а с циљем озбиљног застрашивања становништва и озбиљне дестабилизације основних политичких, уставних, привредних и друштвених структура БиХ.

У оптужници се, између осталог, наводи да се на иницијативу Ријада Рустемпашића, који је одређивао вријеме и мјесто састанака и руководио групом, интензивно састајала у периоду од новембра 2007. до марта 2008. године. Током тих састанака, наводи се у оптужници, дискутирало се о потенцијалним метама напада, договарали су се и планирали извршење наведеног терористичког чина, обучавали се за кориштење оружјем и експлозивом, набављали и посједовали оружје, експлозив и различите производе двојне намјене подобне за израду импровизираних експлозивних направа, набављали видео снимке обука за руковање оружјем и за борбена дејства и снимке израде и употребе импровизираних експлозивних направа.

У Бугојну је „опсадно“ стање. Полиција из цијеле Босне и Херцеговине пристигла је у Бугојно, а тамо се налази и министар сигурности Садик Ахметовић.

„Ово је удар на институцију за провођење закона и на органе који требају штитити мир и сигурност грађана у БиХ. Ово је порука свима нама који се бавимо сигурношћу и онима који нам могу помоћи да створимо сигурнију атмосферу за живљење да се енергичније, јаче и функционалније боримо против зла које је данас експлодирало у Бугојну. Надам се да ћемо у томе имати подршку цјелокупне друштвене заједнице у БиХ“, казао је Ахметовић.

[slideshow id=11]

Ostavi poruku