Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da jutrošnji napad na policijsku stanicu u Bugojnu predstavlja direktni atak na bezbjednost, ustavni poredak i međunarodni položaj BiH i svih njenih građana.

Silajdžić je pozvao sve nadležne organe da provedu detaljnu istragu o ovom gnusnom zločinu i da što prije uhapse i procesuiraju sve njegove sudionike.

„S obzirom da postojanje individua i grupacija koje djeluju na ovakav način može ozbiljno ugroziti integraciju BiH u evroatlantske strukture, te da pothranjuje snage koje blokiraju te integracije, neophodno je da se djelovanje tih osoba i grupacija u potpunosti iskorijeni iz našeg društva“, navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je podržao snažniji angažman bezbjednosnih struktura BiH u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih lica koje zagovaraju ili pripremaju ovakve atake, kao i svih osoba koje su na bilo koji način povezani s takvim aktivnostima.

U saopštenju se dodaje da je Silajdžić izrazio iskreno saučešće porodici poginulog policajca Tarika Ljubuškića koji je ubijen na dužnosti.

Policija u Bugojnu uhapsila je Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu veće razorne moći iza zgrade Policijske stanice u Bugojnu od koje je poginuo policajac Tarik Ljubuškića, a više lica je povrijeđeno.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u 4.50 časova pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

On je od ranije poznat organima gonjenje zbog vršenja krivičnih djela, a ranije je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića.

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, federalni mediji javljaju da je Čaušević pripadnik vehabijskog pokreta i radikalnih vjerskih ideja, što je i najvjerojatniji motiv suludog čina kojeg je počinio.

Navodno, on je planirao dići u vazduh stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama bezbjednosti tokom završetka vjerske manifestacije Ajvatovica.

Isti izvor navodi da je Čaušević u vezi sa Rustempašićevom grupom optuženom pred Sudom BiH za terorizam.
[slideshow id=11]

Ostavi poruku