SHARE

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић рекао је да јутрошњи напад на полицијску станицу у Бугојну представља директни атак на безбједност, уставни поредак и међународни положај БиХ и свих њених грађана.

Силајџић је позвао све надлежне органе да проведу детаљну истрагу о овом гнусном злочину и да што прије ухапсе и процесуирају све његове судионике.

“С обзиром да постојање индивидуа и групација које дјелују на овакав начин може озбиљно угрозити интеграцију БиХ у евроатлантске структуре, те да потхрањује снаге које блокирају те интеграције, неопходно је да се дјеловање тих особа и групација у потпуности искоријени из нашег друштва”, наводи се у саопштењу из Силајџићевог кабинета.

Силајџић је подржао снажнији ангажман безбједносних структура БиХ у правцу процесуирања и најоштријег санкционисања свих лица које заговарају или припремају овакве атаке, као и свих особа које су на било који начин повезани с таквим активностима.

У саопштењу се додаје да је Силајџић изразио искрено саучешће породици погинулог полицајца Тарика Љубушкића који је убијен на дужности.

Полиција у Бугојну ухапсила је Хариса Чаушевића званог Окс, који је признао да је јутрос активирао експлозивну направу веће разорне моћи иза зграде Полицијске станице у Бугојну од које је погинуо полицајац Тарик Љубушкића, а више лица је повријеђено.

Чаушевић је након активирања експлозивне направе јутрос у 4.50 часова покушао да побјегне са лица мјеста, али је убрзо ухапшен и налази се у Полицијској станици Бугојно, гдје је признао извршење овог кривичног дјела.

Он је од раније познат органима гоњење због вршења кривичних дјела, а раније је у Исламском центру Бугојно вербално напао и лидера СДА Сулејмана Тихића.

Позивајући се на добро обавијештене изворе, федерални медији јављају да је Чаушевић припадник вехабијског покрета и радикалних вјерских идеја, што је и највјеројатнији мотив сулудог чина којег је починио.

Наводно, он је планирао дићи у ваздух станицу у тренутку када се окупе сви полицајци како би се договорили о мјерама безбједности током завршетка вјерске манифестације Ајватовица.

Исти извор наводи да је Чаушевић у вези са Рустемпашићевом групом оптуженом пред Судом БиХ за тероризам.
[slideshow id=11]

SHARE

Оставите одговор